Elhagyott kisbabák a csíki újszülöttosztályon

Elhagyott kisbabák a csíki újszülöttosztályon

Tizenkilenc csecsemőt hagytak tavaly a csíkszeredai megyei kórház újszülöttosztályán: többnyire szociálisan hátrányos helyzetű anyák „felejtik” az intézményben kisbabájukat, amikor a kicsik még mindössze egy-két naposak – tudtuk meg András Margittól, az intézmény újszülöttosztályának főasszisztensétől.

kisbaba_kr_1_b

A szakember rámutatott: idén eddig egy csecsemőt nem vittek haza a kórházból, ő hamarosan hivatásos nevelőszülőkhöz kerül – ez történik egyébként az elhagyott kicsinyek többségével.

Elekes Zoltán, a Hargita megyei gyermekvédelmi igazgatóság vezetője arról számolt be: amikor egy újszülöttet a kórházban hagynak, szüleit az általa vezetett intézmény a rendőrség segítségével keresi meg. „Ilyen esetekben, ha a családi körülmények elfogadhatók, megpróbáljuk meggyőzni a szülőket, hogy a gyermeknek mégiscsak a családban van a legjobb helye. Van eset, hogy ez sikerül, de legtöbbször azt mondják, nincs lehetőségük őt gondozni” – magyarázta Elekes.

Kifejtette: mivel a vonatkozó jogszabály szerint a kisgyerek hároméves kor előtt nem kerülhet nevelőotthonba, így amennyiben a szülők lemondanak a kisbabáról, családi környezetben kell elhelyezni őt. „Ez lehet nagyszülő, rokon, ismerős vagy olyan személy, aki kötődik a csecsemőhöz. Ha ez nem sikerül, akkor a kisbaba hivatásos nevelőszülőkhöz kerül, akik a mi rendszerünk alkalmazottai. Ők a saját otthonukban nevelik ezeket a gyerekeket” – mutatott rá az igazgatóság vezetője. Hozzátette: tavaly a csíkszeredai megyei kórházban hagyott tizenkilenc kisbaba közül tizenhárom került nevelőszülőhöz, hatot pedig a családja gondoz.

Elekes Zoltán azt is elmondta: az elhagyott újszülöttek száma évről évre ingadozik, nincs növekvő vagy csökkenő tendencia. A gyermekvédelmi igazgatóság munkatársainak jelenleg 48 órán belül el kell hozniuk a magára hagyott kisgyereket a kórházból, de korábban, amikor a mostani rendszer még nem működött, voltak csecsemők, akik hetekig vagy akár hónapokig is a kórházban maradtak.

„Ha a csecsemő az első hónapjait a kórházban tölti, nincs aki ránézzen, aki beszéljen hozzá, vagy aki megsimogassa, azaz érzelmi kapcsolatot kialakítson vele. Ez az elzártság, elszigeteltség a gyermek számára egész életére szóló beilleszkedési gondokat okozhat. A törvény többek között ezért is tiltja, hogy hároméves kor előtt gyerekotthonba lehessen adni a kisbabákat, mivel ott nem alakulhat ki ez a fajta személyes kapcsolat” – fogalmazott Elekes Zoltán.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »