Elgurult a gyógyszere?!

Elgurult a gyógyszere?!

A hétvégén újabb konspirációs elméleti magasságokban szárnyalt Igor Matovič pénzügyminiszter, aki az egyik TV-s műsorban azt találta mondani, hogy idézem „Az elmúlt 8 évben Fico és Pellegrini úgy lopta meg a családokat, hogy az önkormányzatok bevétele 100 százalékkal növekedett, a családok tiszta bére pedig csak 50 százalékkal. Ez az a rendszer, mellyel Fico meglopta a családokat”.

Ennyi hazudást csúsztatást ritkán hall az ember egy pénzügyminisztertől. Talán számolni nem tud, vagy a rendszert nem ismeri, de lehet, hogy csak simán valamije elgurult, mert ez így ahogy van, nem igaz.

Nézzük az alapvető, leegyszerűsített – közérthető tényeket. Az önkormányzatok/falvak, városok és megyék/ az államtól a lakosok béréből befizetett adót kapják meg. Ha valaki többet keres, több adót fizet – 500 euróból 95 eurót, ezerből 190 eurót. Ezt az adót kapják meg az önkormányzatok, a megyék 30, a falvak pedig 70 százalékban.

Az is elég közismert tény, hogy az elmúlt években szinte mindennek az ára felfelé kúszott. A növekvő bérek nyilván növekvő adóbevételeket is jelentettek, de a minimálbér is legalább a duplájára nőt. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a megnövekedett átlagbérek (pl. a bruttó átlagbér 2010-ben 769 euró, most 1295 euró) minden termék, szolgáltatás árában növekedést jelentett. Az országos átlagbér tehát 68 százalékkal növekedett, az 68 pedig nem 50 százalék.

Röviden az  összbevételek tekintetében 2010-ben 4 milliárd volt a bevétel, 2020-ban pedig 6 milliárd volt, azaz nem 8 milliárd. Megint nem ment a matek…

Hírdetés

A 2021-es zárszámadás ma még nem teljes, ezért a 2020-as év. Csupán margómegjegyzésként, a bevételek tehát 50 százalékkal, az átlagbérek pedig 68-al emelkedtek! Az önkormányzatok csupán igyekeznek jól gazdálkodni!

 

Ami pedig a családok segítését illet, csupán kulcsszavakban az önkormányzatok feladatai: óvoda, iskola, gyermekklub, szociális segítség, temetés kifizetése, étkezési hozzájárulás, nyugdíjas klubok segítése, szabadidős tevékenysége stb.

Hogy miért zár pluszban egy önkormányzat? Mert ésszel gazdálkodik, spórol mint egy család, mert tudja, hogy ha bedől az iskola tetőszerkezete, vagy mert kipurcan a kazán az oviban, akkor arra pénz kell. Ha járdát, utat esetleg játszóterek akar építeni, akkor arra össze kell spórolnia, mert csak így tudja megoldani, kedves miniszer úr – ezt mutatja a adósságok alakulását mutató táblázat is.

Lehet, hogy önnek van üzleti tapasztalata, meg milliókat tud tesztre, covidlottóra meg hasonló „atombomba” ötletekre költeni, de a közszolgáltatást meg az önkormányzati rendszert nem érti, az biztos. Nem tudom, de mi a családban is így szoktuk kuporgatni, hogy legyen tartalék. Ha beüt a baj, bizony akkor hirtelen kell valami pénz.

Végezetül a kérdés csupán az, hogy az értelmezhetően és pozitívan vett önkormányzati rendszer teljes likvidálásának gondolta vajon jó irány-e, mert ha nem lesznek falvaink és városaink, akkor majd ki tesztel, ki  segít sebészeti maszkkal, fertőtlenítővel? A minisztérium biztos nem…


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »