Elfújta a szél: a szlalomot és a biatlont is elhalasztották Pjongcsangban

Elfújta a szél: a szlalomot és a biatlont is elhalasztották Pjongcsangban

A viharos szél volt a főszereplő szerdán a pjongcsangi olimpián: a női műlesiklást és a női sílövők 15 kilométeres versenyét is elhalasztották az időjárás miatt. A biatlonra csütörtökön közép-európai idő szerint 9.15-kor kerül sor, a női szlalomot pedig pénteken (2.00 és 5.15) rendezik.

A szlovák Petra Vlhová az egyes, Veronika Velez-Zuzulová a kilences rajtszámmal vágott volna neki a szerdai műlesiklásnak. Vlhová egyértelmű éremesélyes a számban, Zuzulová a sérülése után sötét lónak számít, de tőle sem irreális a jó eredmény. Szerdán azonban nem láthattuk őket versenyezni.
A rajt először egy órát csúszott, aztán egy újabb fél órát, végül teljesen elhalasztották a versenyt. 
Az alpesi sízőknél mostanáig négy versenyszámot kellett volna lebonyolítani az olimpián, de csak a férfiak kombinációját tudták megtartani. A szél miatt el kellett halasztani a férfilesiklást, a női óriás-műlesiklást és a női műlesiklást is.
Petra Vlhová már másodszor állt rajtra készen, de hiába. “Azt gondoltam, hogy el fogják engedni a versenyt, mert nem sokkal a start előtt még csúsztam egyet, és bár fújt a szél, egyáltalán nem volt olyan vészes a helyzet” – nyilatkozta a szakági Vk második helyén álló szlovák síző.
Edzője, Livio Magoni azt mondta, ő maga is azt szerette volna, ha megtartják a versenyt, főleg azért, mert a pálya nagyon feküdt védencének, ráadásul az egyes rajtszám komoly előnyt jelentett volna neki. A pénteki verseny előtt azonban újból sorsolnak. “Próbáltunk nyomást gyakorolni a zsűrire, de így döntöttek” – fogalmazott az olasz tréner.

Az eredeti program szerint Vlhovára előbb az óriás-műlesiklás várt volna, és amikor azt csütörtökre halasztották, Vlhovának mentálisan is rá kellett hangolódnia, hogy a legerősebb számával kezd. Most megint fordult a helyzet – ha csak csütörtökre virradóra esetleg nem halasztják el még egyszer a nők óriás-műlesiklását. “Egy újabb halasztással már elég nagy bajban lennénk. Így is jócskán besűrűsödött a program” – jegyezte meg Magoni asszisztense, Matej Gemza.
Szerdán Andrej Kiska államfő is ott volt a Jongpjong Alpesi Központban, de így biztosan lemarad a szlovák lányok versenyéről, mert a szlovák-orosz hokimeccs után már utazik haza. “A mi lányaink nagyon jók, esélyesek ebben a számban, úgyhogy jobb, hogy nem tartották meg a versenyt, mert lehet, hogy pont nekik lettek volna nehezített körülményeik a szél miatt” – nyilatkozta a köztársasági elnök, aki a biatlonos Anastasia Kuzmina üldözéses versenyben szerzett ezüstérmét a helyszínen láthatta Pjongcsangban.
 

Az olimpiai közvetítési hálózat időjárási csatornája szerint szerdán kora délután 83 km/órás szél fújt az Alpensia központban, ahol az alpesi sízés technikai számai mellett a sífutók, a sílövők és a síugrók versenyeit is rendezik. 
Bár az északi összetettben a síugrást megszakításokkal ugyan, de még le tudták bonyolítani, a sífutást néhány órával későbbre halasztották.
A női sílövőket legalább a folyamatos halasztgatások hosszú huzavonájától megkímélték, az estére tervezett 15 km-es egyéni versenyüket a zsűri már helyi idő szerint délután négykor lefújta, és csütörtökre halasztotta. Anastasia Kuzmina így a tervek szerint csütörtökön közép-európai idő szerint 9.15-kor áll újra rajthoz. Utána, ahogy az eredeti programban is szerepelt, a férfiak 20 km-es egyéni versenye jön.
A nőknél az időpontváltoztatás azonban egy kis káoszt is hozott – a romániai Tófalvi Éva például a marosvásárhelyi rádió tudósítójától tudta meg, hogy este nem lesz versenye.

Paradox módon a kangnungi tengerparti olimpiai parkban még erősebb volt a szél, mint a hegyekben. Az olimpiai parkot lezárták, a nézőket arra kérték, maradjanak a létesítményekben. A sajtóközpontként szolgáló sátrakat is kiürítették, az újságírók a sajtótribünökön dolgozhattak tovább.
Az erős szél a médiafaluban is károkat okozott, az egyik beléptetősátorban felborította az akkreditációs kártyák vonalkódját leolvasó szkennerfalat, és megrongálta az ajándékbolt tetejét. 
 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »