Elfogták Laachraouit, a terroristák bombagyárosát

Elfogták Laachraouit, a terroristák bombagyárosát

A belga hatóságok szerdán elfogták Najim Laachraouit, a harmadik, még szökésben lévő merénylőt, aki a gyanú szerint előző nap részt vett a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér elleni terrortámadásban – jelentette a La Derniére Heure című helyi lap.

najim-laachraoui-isis-belgium_bNajim Laachraoui

Az MTI által idézett újság tájékoztatása szerint a 24 éves férfit a belga főváros Anderlecht nevű negyedében sikerült elfogni. A belga szövetségi ügyészség egyelőre nem erősítette meg a fiatalember őrizetbe vételéről szóló híreket.

Najim Laachraouit nagy erőkkel kereste a rendőrség, miután a biztonsági kamerák rögzítették, amint a két öngyilkos merénylő társaságában tartózkodott előző nap a repülőtéren. Feltehetőleg ő is pokolgépet rejtett el a poggyászában, azonban pánikba eshetett, és végül nem robbantotta fel magát, hanem elmenekült.

Sajtóbeszámolók szerint a 24 éves Laachraoui pokolgépeit használták kedden a Zaventem repülőtér és a Maelbeek metróállomás elleni támadásban is. Sőt a DNS-minták tanúsága szerint ugyancsak ő készítette a bombákat a tavaly november 13-i párizsi merényletsorozathoz is.

A szíriai származású férfi a Nol.hu által idézett Telegraph szerint gyerekként még egy katolikus iskolába járt, később elektroműszerésznek tanult. Az nem világos, hogy mikor fordult az iszlám felé és mikor radikalizálódott, de 2013 februárjában elutazott az akkor már két éve polgárháború sújtotta Szíriába, a visszatérése után pedig egymás után kezdte el beszervezni a szélsőséges eszmékre fogékony fiatalokat.

Laachraoui kiválóan ismeri a párizsi merényletsorozat egyik főszereplőjét, Salah Abdeslamot is. Tavaly szeptemberben mellette ült abban a Budapestről Bécsbe tartó kocsiban, amelyet a rendőrök ugyan megállítottak az osztrák-magyar határon, de végül továbbengedték őket. Meggyőzően adták elő ugyanis, hogy csak turisták, akik átrándulnak az osztrák fővárosba. Brüsszel Schaerbeek negyedében rendezte be a bombagyárát, ahol felnőtt. DNS-ét megtalálták a párizsi Bataclan klub és a Stade de France elleni támadásokhoz használt robbanómellényeken is.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »