Elfogtak egy férfit a londoni merénylettel összefüggésben

Elfogtak egy férfit a londoni merénylettel összefüggésben

LONDON. Õrizetbe vettek szombaton egy 18 éves férfit a londoni metróban elõzõ nap elkövetett merénylettel összefüggésben.

A londoni rendõrség szombati közleménye szerint a fiatal férfit a délkelet-angliai Dover kompkikötõjében vette õrizetbe a kenti rendõrség, a terrorellenes törvény alapján. Az illetõt egyelõre egy helyi rendõrõrsön tartják fogva, de “megfelelõ idõben” Londonba viszik.

Neil Basu, a Scotland Yard fõparancsnok-helyettese és országos terrorelhárítási tevékenységének koordinátora a közleményben a nyomozás szempontjából “nagy jelentõségûnek” minõsítette az õrizetbe vételt. Hozzátette ugyanakkor, hogy bár a rendõrség elégedett a vizsgálat eddigi eredményeivel, de a nyomozás folytatódik, és a brit terrorkészültségi szint továbbra is az elõzõ este életbe léptetett legmagasabb, kritikus szinten van.

Hozzátette: a hatóságok “ez idõ szerint nem változtatnak” a meghozott védelmi intézkedéseken, amelyek célja az, hogy pótlólagos fegyveres rendõri egységek csatlakozhassanak a járõrszolgálatokhoz.

Basu közölte, hogy a nyomozás érdekeire tekintettel a rendõrség egyelõre nem tesz közzé részleteket az õrizetbe vételrõl.

Péntektõl életben a kritikus terrorkészültségi fokozat

A kritikus terrorkészültségi fokozatot péntek este léptette életbe a hírszerzési és elhárítási szolgálatok, valamint a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetõi alkotta Egyesített Terrorizmuselemzõ Központ (Joint Terrorism Analysis Centre, JTAC), amely a kormánytól függetlenül mûködik. A kormány számára a terrorellenes törvény alapján kötelezõ a JTAC döntéseinek elfogadása.

Az intézkedés elõzményeként a londoni District metróvonal délnyugati végének Parsons Green állomásánál egy metrószerelvényen pokolgépszerû szerkezet lépett mûködésbe a péntek reggeli csúcsforgalom idején. Bár a szerkezet nem robbant fel, csak nagy erõvel lángra kapott, a támadásban a Scotland Yard szombati adatai szerint így is 30 ember megsérült.

Egyikük állapota sem súlyos, és szombaton már csak hárman voltak közülük kórházban. A legmagasabb, kritikus riasztási fokozat elrendelése lehetõvé teszi, hogy a brit hadsereg segítséget nyújtson a rendõrségi munkához.

May: a hadsereg segítségét kérte a rendõrség

Theresa May miniszterelnök a készültségi szint emelésérõl szóló péntek esti bejelentésében elmondta: az intézkedés nyomán a rendõrség már kérte is a védelmi minisztertõl a fegyveres erõk segítségét. A brit kormányfõ szerint egyes kiemelten védett helyszíneken a legmagasabb készültségi fokozat érvényének idejére a hadsereg egységei átveszik az õrzési-védelmi feladatokat a rendõrségtõl.

May hozzátette: a londoni tömegközlekedési hálózaton és az utcákon az eddiginél nagyobb létszámban járõröznek majd fegyveres rendõri egységek.

Mark Rowley, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka nem sokkal a miniszterelnök bejelentése után elmondta: annyi katonai segítséget kért a kormánytól, amennyi lehetõvé teszi ezer fegyveres rendõr átirányítását az eddig általuk ellátott biztonsági õrzési feladatokról “a megnyugtató jellegû” járõrözési feladatokra.

A Scotland Yard szombati beszámolója szerint a hadsereg egységei egyebek mellett a polgári nukleáris létesítmények õrzését veszik át a kritikus készültségi szint idõtartamára a külön e célra létrehozott fegyveres rendõri alakulat, a Civil Nuclear Constabulary (CNC) tagjaitól, akik így bekapcsolódhatnak az emelt szintû járõrözési feladatok ellátásába.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »