Elfogták: az Eb alatt csapott volna le a terrorista

Elfogtak Ukrajnában egy francia férfit, akiről azt feltételezik, hogy terrorcselekményekre készült Franciaországban a labdarúgó Európa-bajnokság idején – közölte Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője hétfői kijevi sajtótájékoztatóján.

Hricak szerint az illetőnek mintegy 15 készülő franciaországi merénylethez „lehet köze”: egyebek mellett mecsetek, zsinagógák, adóhivatalok és autópálya-megfigyelő pontok ellen akart támadásokat végrehajtani. A francia férfi ezekhez a merényletekhez szállított volna fegyvereket Ukrajnából – mondta Hricak, aki nem zárta ki, hogy az orosz titkosszolgálatok keze is benne van az ügyben.

Hricak szerint a férfi többedmagával készült elkövetni a merényleteket – jelentette az UNIAN hírügynökség.

A francia média szombaton adott hírt arról, hogy Franciaországban tervezett támadáshoz fegyvereket és robbanószereket szállító francia állampolgárt tartóztattak le az ukrán hatóságok az ukrán-lengyel határon.

Ellentmondásos

A TEK szerint eddig nem érkezett a magyar hatóságokhoz olyan információ, amely egyértelmű terrorfenyegetettségre utalna a franciaországi futball-Európa-bajnokságon.

Tarjányi Péter nemzetbiztonsági szakértő és Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke beelőzte a TEK-et, és animációs filmmel rukkolt elő a Franciaországba utazó szurkolóknak.

Az amerikai külügy korábban arra figyelmeztetett, hogy terrortámadások lehetnek Európában a nyáron, az egyik helyszínnek az Eb-t jelölték meg. Később Francois Hollande is azt mondta, hogy fennáll a veszélye annak, hogy terrortámadást hajtanak végre.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »