Elfogták a menekülttábort felgyújtó migránsokat

A görög rendőrség elfogott öt gyanúsítottat, akiknek a hatóságok szerint közük volt ahhoz, hogy a múlt héten porig égett a moriai menekülttábor a görögországi Leszbosz szigetén – jelentette be kedden az athéni kormány.

Mihalisz Hriszohoidisz polgári védelmi miniszter arról is beszámolt, hogy további egy embert még keresnek. Részleteket nem árult el.

A 12 000 embernek otthont adó tábor a múlt héten égett le. Helyette a kormány egyelőre sátortábort állított fel és bejelentette, hogy akik nem hajlandóak odaköltözni, azok nem kaphatnak menekültstátust.

Notisz Mitarahi görög migrációügyi miniszter kedden azt is kijelentette, hogy a hatóságok akár erőszakkal is készek átvinni a hajlék nélkül maradt embereket a sátortáborba. Sokan azért nem akarnak odamenni, és inkább a szabad ég alatt tengődnek, mert attól tartanak, hogy hosszú hónapokra a sátortáborban ragadnak. Egyelőre az 5000 férőhelyes átmeneti táborban mintegy 800 ember van. Mitarahi közölte, hogy továbbra is folynak az erőfeszítések, hogy a hajléktalanná vált emberek önként költözzenek be a sátrakba.

De ha a szép szó nem használ, akkor be kell vetnünk a rendőrséget. Kötelesek átköltözni az új táborba – hangoztatta a miniszter a Mega TV görög csatornának.

Hírdetés

Mitarahi egyúttal elismerte, hogy a telet várhatóan sátrakban kell tölteniük a táborlakóknak, mert az új, állandó létesítmény felépítéséhez várhatóan legalább hat hónapra lesz szükség.

Tegnap Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára Facebook-oldalára töltött fel egy videót, amelyben kijelentette a migráció már nem kizárólag biztonsági kockázat, hanem komoly egészségügyi veszély is.

Emlékeztetett a leszboszi eseményekre és megjegyezte, nem sikerült karanténba helyezni azokat a bevándorlókat, akik koronavírus fertőzöttek.

Az államtitkár leszögezte: a magyar álláspont változatlan. Nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget kell odavinni, ahol a baj van – fogalmazott, hozzátéve, továbbra is harcolnunk kell a bevándorláspárti baloldali és brüsszeli nyomásgyakorlással szemben.

Koronavírussal fertőzött migránsok jelenléte ezekben a táborokban nem egyedülálló jelenség. Márciusban és áprilisban is jöttek hírek Olaszországból, miszerint találtak a bevándorlók között olyan betegeket, akiket hajón szállítottak az európai országba.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »