Elfogatóparancs Osman Kavala ellen, miután egy másik ügyben felmentették

Elfogatóparancs Osman Kavala ellen, miután egy másik ügyben felmentették

Egy, a 2016-os törökországi katonai puccskísérlettel kapcsolatos nyomozás keretében adott ki kedd este elfogatóparancsot az isztambuli főügyészség Osman Kavala török üzletember és emberi jogi aktivista ellen, akit egy isztambuli bíróság a 2013-as Gezi parki tüntetések finanszírozásával és koordinálásával kapcsolatos perben néhány órával korábban bizonyíték hiányában minden vádpontban felmentett – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Képtalálatok a következőre: Osman Kavala

Osman Kavala – ahvalnews.com

Az ügyészég közleményében “az alkotmányos rend megdöntése kísérletének” gyanújával indokolta lépését.

Hírdetés

Kavalát az isztambuli Gezi parki tüntetések szervezésével összefüggésben 2017. november 1-én helyezték előzetes letartóztatásba. Pere – akárcsak vádlott-társaié – kedden zárult le. Kavalát egyebek mellett a török kormány megdöntésének kísérletével vádolták és súlyosbított életfogytiglani szabadságvesztést kértek rá, amely egy sor korlátozás révén nehezítette volna a sorsát. Mivel ő volt az egyetlen, aki még előzetes letartóztatásban volt, ezért a törvényszék szabadlábra helyezését is elrendelte.

Mindazonáltal az isztambuli főügyészség elfogatóparancsáig nem hagyta el a börtönt.
   
A keddi ítélethirdetést széles nemzetközi figyelem kísérte, miután a legutóbbi tárgyaláson a bíróság annak ellenére határozott a férfi fogva tartásának meghosszabbítása mellett, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) előzőleg a szabadon engedését írta elő.
   
Kavala korábban az Anadolu Kültür nevű, isztambuli székhelyű kulturális intézet igazgatótanácsának elnöke volt, török és külföldi értelmiségi körökben ismert, jó
hírnévnek örvendő üzletember, mecénás, emberbarát.

Az Anadolu Kültür – fetogercekleri.com    

Az isztambuli főügyészség közleményében olyan felkelési kísérletnek nevezte a 2013 májusában kezdődő Gezi parki tüntetéseket, amelyek a Török Köztársaság kormányát vették célba. Jelezték: fellebbeznek a bíróság keddi döntése ellen.
   
A török vezetés a 2016. július 15-ei katonai puccskísérletért az 1999 óta az Egyesült Államokban élő, török származású Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi mozgalmát vádolja.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »