Elfogadták: Jövőre jön a szupermarketadó – meg az áremekelkedés

Elfogadták: Jövőre jön a szupermarketadó – meg az áremekelkedés

A parlament elfogadta az SNS javaslatát a kiskereskedelmi láncokra kivetendő „szupermarketadót”. Igaz, a képviselők eszközöltek benne néhány változtatást.

Az elfogadott jogszabály szerint azok a kiskereskedelmi láncok fizetnek különadót forgalmuk után, amelyek forgalmának legalább 25 százaléka élelmiszerből származik, és Szlovákia járásainak legalább 15 százalékában jelen van. A fizetendő különadó nagysága 2,5 százalék a nettó bevételből számolva.

Hírdetés

A törvény „felmentést” adott a kis- és közepes vállalkozásként működő üzleteknek, és azok a kiskereskedelmi láncok is, amelyek egy szűk szortimentet kínálnak a vásárlóknak. Az elmaradott járások is mentesülnek a különadótól. A változtatások alapján az állam az eredetileg tervezett 118 millió éves bevétel helyett „csak” 50 millió euróra számíthat a különadóból. A jogszabály január 1-jétől lép hatályba. Az ellenzék szerint a különadót a kiskereskedelmi láncok egyszerűen továbbterhelik majd a vásárlókra, magyarul: a jogszabály áremelkedést okoz majd.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »