Elfogadták Bosznia-Hercegovina EU-tagságra irányuló kérelmét

Elfogadták Bosznia-Hercegovina EU-tagságra irányuló kérelmét

Az Európai Unió Általános Ügyeinek Tanácsa, melynek ülésén Ivan Korčok, az uniós elnökségért felelős szlovák kormánymegbízott elnökölt, elfogadta Bosznia-Hercegovina (BiH) kérelmét az Európai Uniós tagságra vonatkozóan, így az Európai Bizottságnak (EB) továbbították a kérvényt, hogy az készítse elő az ország felvételéhez szükséges dokumentumokat.

Bosznia-Hercegovina februárban adta át a tagsági kérelmet, az Általános Ügyek Tanácsa pedig ma formálisan kérte az EB-től, hogy mondjon véleményt BiH kérelméről.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az ország az elkövetkező időszakban egy több ezer kérdésből álló kérdőívet kap majd, amit ki kell töltenie, írja a boszniai sajtóra hivatkozva a Tanjug.

Zvizdić: Történelmi jelentőségű pillanat a BiH számára

Denis Zvizdić, Bosznia-Hercegovina minisztertanácsának elnöklője ma kijelentette: történelmi pillanat, hogy zöld utat adtak az ország EU-tagságra vonatkozó kérelmének.

Zvizdić elmondta, hogy a döntés értelmében megkezdik a kérdőívek továbbítását, amelyek kitöltése az egyik legfontosabb pontja a jelenlegi folyamatnak.

„Ezen dolgoztunk az elmúlt 14 hónapban, és most sikeresen befejeztük. Bosznia-Hercegovina számára ez az egyik legjobb hír, amit minden lakosért tettünk és az ország európai jövőjéért, főként pedig a fiatalokért, akik hamarosan úgy élhetnek itt, mint egy olyan országban, amely tagja az EU-nak‟, tette hozzá Zvizdić.


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »