Elfogadta a szenátus Dragneáék tervezetét, amely lehetõvé tenné titkosított bizonyítékok nyilvánosságra hozását

Elfogadta a szenátus Dragneáék tervezetét, amely lehetõvé tenné titkosított bizonyítékok nyilvánosságra hozását

Első házként elfogadta hétfői ülésén a szenátus a Legfelsőbb Védelmi Tanácsnak (CSAT) a korrupció, a sikkasztás és a pénzmosás visszaszorításáról szóló, 2005/17-es számú határozata titkosságának feloldásáról szóló törvényjavaslatot. A tervezet értelmében ugyanakkor minden olyan dokumentumot nyilvánosságra kell hozni, amelyet ezen CSAT-határozat alapján titkosítottak – írja az agerpres.

A javaslat 79 támogató és 17 ellenszavazatot kapott.

Előzőleg az illetékes felsőházi szakbizottságok is kedvezően véleményezték a tervezetet, belefoglalva a Népi Mozgalom Párt (PMP) szenátora, Traian Băsescu módosító javaslatát, amely szerint a törvény hatályba lépésétől feloldják az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) és a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) között létrejött minden olyan együttműködési terv titkosságát, amelyek a legfőbb ügyészség a SRI által 2009-ben kötött együttműködési megállapodás alapján születtek.

Hírdetés

A törvényjavaslatot Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi és Liviu Dragnea képviselőházi elnök, valamint Gheorghe Drăghici képviselő terjesztette elő.

A jogszabálytervezet többek között előírja, hogy azokban az ügyekben, amelyekben már jogerős ítélet született és a bizonyítékokat az említett dokumentumok alapján, különleges technikai eszközök használatával gyűjtötték, kérhető a perújrafelvétel az ügyet első fokon tárgyaló bíróságtól.

A javaslat szerint ugyanakkor azok, akik úgy ítélik meg, hogy e dokumentumok hatására sérültek a jogaik, a törvény életbe lépésétől számított három éven belül jogorvoslati kérelemmel fordulhatnak a bírósághoz.

A tervezetről a képviselőház szavaz döntő fórumkén. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »