Elfogadta a parlament a régi környezeti terhek gyorsabb felszámolására tett javaslatot

Amúlt negatív örökségei, mint amilyen avereknyei hulladéklerakó is, nemcsak akörnyezetre jelentenek veszélyt, hanem az emberek egészségére is. Felszámolásuk ezért akörnyezetvédelmi minisztérium prioritása. Akörnyezeti terhekről szóló jogszabály módosítását a parlament alkotmányos többséggel, 101 képviselő támogatásával hagyta jóvá.

Nem helyes, ha a környezeti terhek felszámolása végtelen politikai csatározások témájává válik. Ezek nem a kormányról és nem is az ellenzékről szólnak. Kizárólag azokról az emberekről szólnak, akik az ilyen környezeti terhek közelében élnek. Ők teljes joggal várják el a megoldást. Legyen szó a vereknyei lerakóról, amely idővel akár a csallóközi vízkészleteket is veszélyeztetheti, vagy bármely más környezeti károsodásról Szlovákiában“ – jelentette ki Sólymos László környezetvédelmi miniszter a parlamentben.

Ezért a tárcavezető olyan törvénymódosítást vitt át, amely lehetővé teszi a régi környezeti terhek hatékonyabb felszámolását. Az elfogadott módosítás ugyanis a legvégső esetben lehetőséget ad a tulajdonjog korlátozására, ha másként nem sikerül megszerezni a földtulajdonosok beleegyezését abba, hogy telkükön elvégezzék a helyreállítási munkálatokat a környezet és a lakosság egészségének védelme érdekében.

Hírdetés

Tisztelem a magántulajdont. De ezt a jogszabály-változtatást nem az íróasztal mögött ülve írtuk. A gyakorlati tapasztalatok kényszerítették ki“ – jegyezte meg a miniszter. A jelenleg érvényes szabályozás szerint ugyanis, ha csak egy tulajdonossal is nem sikerül megegyezni, nem lehet folytatni az adott környezeti teher felszámolását. Jó példa erre a vereknyei veszélyeshulladék-lerakó helyreállításának ügye.

Ennek felszámolásáért még 2016 novemberében hárult a tárcára a felelősség. Az azóta eltelt hónapokban nagyobb előrelépés történt az ügyben, mint az előző évtizedekben összesen. Elkészült a projektum, a független szakértői véleményezés, a munkaterv, folyik a közbeszerzési eljárás. „Ennek ellenére 2017 novembere óta egy helyben topogunk. Csak azért, mert pár telektulajdonosnak irreális elvárásai vannak” – mondta Sólymos László miniszter. Elmondása szerint, már csak a tárca által elvégzett munkamennyiség is megdönti azt a mítoszt, hogy a minisztérium tétlen a vereknyei lerakó ügyében.

A módosításnak köszönhetően a környezetvédelmi minisztérium folytathatja a vereknyei lerakó kármentesítését. Egyben elhárul annak kockázata is, hogy a jövőben akár egy telektulajdonos meghiúsíthassa az emberek egészséges környezethez való jogának érvényesítésére tett erőfeszítéseket bárhol az országban.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »