Elfogadta a parlament a jövő évi költségvetést, 0,49% a tervezett deficit

Hetvennyolc szavazattal jóváhagyta a parlament a jövő évi költségvetést, a tervezetet mindhárom kormánypárt, a Smer-SD, az SNS és a Most-Híd is támogatta. Az ellenzék és néhány független képviselő ellene szavazott.

A költségvetés viszont azzal számol, hogy jövőre már 50% alá, 49,9%-ra csökken Szlovákia GDP-arányos államadóssága, a következő évben pedig 45%-ra.
A pénzügyminisztérium közölte, az elkövetkező évek költségvetési politikája a kormány politikai programján alapul, és a fő prioritások közé tartozik az államháztartás helyreállítása és hosszú távú fenntarthatósága.

A parlament a pénzügyminisztérium több, a kiadásokra és a bevételekre vonatkozó módosító javaslatát is megszavazta. Az Állami Erdők 5 millió euróval kevesebbet fizet be az államkasszába.

Az egészségügyi tárca kiadásai 4,55 millió euróval emelkednek, ebből fedezik a jövedelemadó módosítása miatt keletkező kiesést az egészségbiztosítási járulékokból, amit a munkaerőmobilitás és az üzemi lakások támogatására csoportosítanak át.

Hírdetés

A pénzügyminisztérium lemondott a dohánytermékek jövedéki adójának emeléséről, a szakminiszter számításai szerint emiatt 101,8 millió euróval kevesebb folyik be az államkasszába. Ezzel szemben a bankadó 114,1 millió eurós pluszt jelent.

A kiadási oldalt megterheli a juttatások emelése a közigazgatásban, valamint a pedagógusbérek emelése. Összességében emelkedik az egészségügyi ellátásra és a szociális ellátásra fordított keret. A költségvetésben külön összeget kellett elkülöníteni a népszámlálás és a parlamenti választás lebonyolítására.

„Jövőre is langyos gazdasági teljesítmény várható, miközben a GDP-növekedés eléri a 2,3%-ot” – tájékoztatott a minisztérium.

A foglalkoztatás 2020-ban is a jelenlegi szinten marad. A munkanélküliségi arány sem változik jelentős mértékben, és év közben elérheti az eddigi 5,8%-os történelmi minimumot – tartalmazta a költségvetés-tervezet.

A nominális átlagbér jövőre 4,7%-kal emelkedik és eléri az 1139 eurót.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »