Elfogadhatatlannak tartja a kormányfő, hogy Brüsszel késlelteti az uniós pénzek kifizetését – a nap hírei

Elfogadhatatlannak tartja a kormányfő, hogy Brüsszel késlelteti az uniós pénzek kifizetését – a nap hírei

Újabb nyolc, terület- és gazdaságfejlesztési intézkedésről döntött a gazdaság újraindításáért felelős operatív törzs. Hivatalosan is megkezdődött a 32. nyári olimpia Tokióban.

Elfogadhatatlannak tartja a kormányfő, hogy Brüsszel késlelteti az uniós pénzek kifizetését a magyar gyermekvédelmi törvény miatt. Orbán Viktor szokásos pénteki rádióinterjúban azt mondta: ezek a pénzek járnak az országnak, ezért Brüsszel nem tagadhatja meg a kifizetést, csak késleltetheti a folyósítást. A kormányfő megerősítette: megkezdődnek a gazdasági helyreállítási programok, mert a kormány megelőlegezi az ehhez szükséges forrásokat. Emellett a kormányfő szólt arról is, hogy augusztus elsejétől már kérhető a harmadik adag védőoltás.

Növelni kell a magyarok koronavírus elleni átoltottságát, ezért mind a 65 év felettieknek, mind a 12-15 éveseknek oltási akciót szerveznek – hívta fel a figyelmet az országos oltási munkacsoport vezetője. György István hangsúlyozta: aggasztó hírek érkeznek a magyarok által kedvelt turistacélpontokról a különböző vírusvariánsok terjedéséről. Már itthon is 20 felett van azok száma, akiknél a koronavírus delta variánsát azonosították.

Nincs újabb halálos áldozata a koronavírus járványnak, 85 embernél igazolták a kórokozót. 67 beteget ápolnak kórházban, közülük 9-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 34 ezer alá csökkent. A járvány kezdete óta már több mint 809 ezren kapták el a vírust és 30 ezer 20 ember halt meg a betegségben. Eddig 5 millió 588 ezer embert oltottak be.

Újabb nyolc, terület- és gazdaságfejlesztési intézkedésről döntött a gazdaság újraindításáért felelős operatív törzs. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta: infrastrukturális és logisztikai fejlesztéseket valósítanak meg Komáromban, Gödön, Dunakeszin és Nyíregyházán, felgyorsítják a hajdúnánási MotoGP pálya építését és megkönnyítik a szabadalmak bejegyzését, a külföldön szerzett diplomák elismertetését, valamint a magasan képzett informatikai szakemberek letelepedését Magyarországon.

Hírdetés

A felsőoktatásba jelentkezők mintegy háromnegyedét felvették valamilyen képzésre – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára. Schanda Tamás ismertette: 101.881-en jelentkeztek a felsőoktatásba, 11 százalékkal többen, mint tavaly. Közülük 75.748-an nyertek felvételt, 81 százalékuk államilag finanszírozott, 19 százalékuk pedig önköltséges képzésre. Hozzátette: a legtöbb jelentkezőt az idén is az Eötvös Lóránd Tudományegyetemre vették fel, amelyet a Debreceni Egyetem és a Budapesti Gazdasági Egyetem követ. Július 26-tól augusztus 8-ig lehet jelentkezni elektronikus úton pótfelvételire.

Az ellenzéki pártok azt követelik, hogy a kormánypártok ne akadályozzák meg a nemzetbiztonsági bizottság ülésének megtartását a megfigyelési ügyben. A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közös közleményében azt írta: ha a bizottság kormánypárti tagjai nem lesznek ott a hétfői ülésen, akkor azt az ellenzék beismerő vallomásnak értékeli, és ezért a kormánypártoknak vállalniuk kell a felelősséget. Az ellenzéki pártok a többi között arra várnak választ, hogy megvásárolta-e valamelyik hazai szakszolgálat a Pegasus nevű megfigyelőprogramot, illetve ki adott a megfigyelésekre engedélyt.

Jóváhagyta a Moderna vakcinájának alkalmazását a 12-17 éves korosztályban az európai gyógyszerügynökség. Eddig csak a Pfizernek volt ilyen engedélye az unióban, így mostantól már két féle vakcinát kaphatnak a gyerekek. Az EMA szerint a több mint 3700 gyermek bevonásával végzett vizsgálat nem mutatott ki a Moderna oltóanyaga esetében új, eddig nem tapasztalt mellékhatásokat.

Az elmúlt évben 13 százalékkal több, összesen 903 új kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság. A brüsszeli testület éves jelentése alapján 2020-ban Dánia, Finnország, Írország és Hollandia esetében volt a legalacsonyabb az új eljárások száma, míg a legtöbb Bulgária, Olaszország, Málta és Görögország ellen indult. Magyarország esetében tavaly az uniós jog megsértése miatt 24 új kötelezettségszegési eljárást indult.

Hivatalosan is megkezdődött a 32. nyári olimpia Tokióban. A teniszező Oszaka Naomi gyújtotta meg a tokiói ötkarikás játékok lángját az Olimpiai Stadionban, ahol augusztus 8-ig, a záróünnepség végéig lobog majd. A világ legnagyobb sporteseményét Naruhito japán császár nyitotta meg. Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke a nyitóünnepségen köszönetet mondott a rendezést a nehézségek ellenére is vállaló Japánnak, illetve többször hangsúlyozta a szolidaritás fontosságát. A magyar csapat 173 tagú, a tokiói olimpián 206 nemzet több mint 11 ezer versenyzője vesz részt.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »