Elfogadhatatlan elõfeltételek nélküli tárgyalást szorgalmaz a PNL az USR PLUS-al

Elfogadhatatlan előfeltételek nélküli tárgyalásokra hívja és az AUR-USR PLUS együttműködést mellőzését kéri a PNL vezetése, a szombaton elfogadott állásfoglalásuk értelmében – írja a Digi24.

A PNL ebben arról biztosította az állampolgárokat és az üzleti szereplőket, akik aggodalmukat fejezték ki a romániai politikai stabilitással kapcsolatban, hogy „tökéletesen tisztában vannak a PNL felelősségével”, és „minden erőfeszítésünk a kormány stabilitásának és legjobb működésének biztosítására irányul, a politikai színtéren felmerülő vitákon túl”.

Ennek érdekében a liberálisok felszólítják az USR PLUS-t, hogy „elfogadhatatlan előfeltételek nélkül” folytasson párbeszédet a 2020 decemberében létrehozott parlamenti többség helyreállítása érdekében. Ugyanakkor arra kérik az USR PLUS tagjait, hogy szüntessék meg a legionarizmust és kommunizmust pártoló AUR-ral való együttműködésüket, mert a szélsőséges, káros ideológiák a demokrácia ellen hatnak.

Ludovic Orban PNL-elnök javaslatára pedig a PNL vezetése úgy döntött, hogy – legalábbis hivatalosan – elutasítja a PSD-vel való bármilyen együttműködést a kormányzásért.

Hírdetés

Közben Florin Cîţu az USR PLUS-os miniszterek tárcáiról nyilatkozott a G4mediának

A miniszterelnök szombat reggel azt mondta a G4mediának, hogy tiszteletben fogja tartani az alkotmányt – és a végrehajtó hatalom átszervezés folyamatban van –, azonban az alkotmány világosan kimondja, hogy nem az egész kabinetről, hanem . a miniszterekről fognak szavazni.

Ha pedig az általa tett javaslatokat nem szavazzák meg a parlamentben, akkor „természetesen” új javaslatokkal fogok előállni.

„Nagyon egyszerűen el lehet ma olvasni Románia alkotmányát, nem tudom, miért vannak ilyen vitáink. A miniszterelnök lemondással távozik, a kormány a miniszterelnök lemondásával vagy bizalmatlansági indítvánnyal távozik” – szúrta oda a miniszterelnök. Hozzátette, az új miniszterek szavazásának „semmi köze a bizalomhoz”.

Arra a kérdésre, hogy hogyan értelmezi az alkotmányban a „kormányszerkezet-változás” kifejezést, a miniszterelnök azt válaszolta: nem engedheti meg magának, hogy az alkotmányt értelmezze, nekik ugyanis azt alkalmaznunk kell.

Az Alkotmány 85. cikke szerint kormányátalakítás vagy tisztújítás esetén az elnök a miniszterelnök javaslatára visszavonja és kinevezi a kormány néhány tagját. Ha pedig a javasolt átalakítás megváltoztatja a kormány politikai szerkezetét vagy összetételét, akkor Románia elnöke csak a miniszterelnök javaslatára adott parlamenti jóváhagyás alapján nevezhet ki új tagokat. (digi24/g4media)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »