Elfogadhatatlan az Ukrajna nemzeti közösségeiről szóló törvénytervezet

Elfogadhatatlan az Ukrajna nemzeti közösségeiről szóló törvénytervezet

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) pénteki közös nyilatkozatában bírálta a hatályos nemzeti kisebbségi törvényt felváltani hivatott, Ukrajna nemzeti közösségeiről szóló törvénytervezetet.

KMKSZ Logo

Hírdetés

A KMKSZ és az UMDSZ választmányai által elfogadott nyilatkozat megállapítja, hogy az ukrán parlament illetékes szakbizottságának honlapján elérhető törvénytervezet egy korábbi törvénytervezet módosított változata, amelyben a jogalkotó az “Ukrajna nemzetiségi kisebbségei” helyett az “Ukrajna nemzeti közösségei” megfogalmazás használatát javasolja. “A nemzeti közösség kifejezést nem ismeri sem az alkotmány, sem az Ukrajna által kötött nemzetközi szerződések” – mutat rá a közös nyilatkozat, ezért a kárpátaljai magyarok két legfontosabb szervezete kategorikusan elutasítja az új megnevezés bevezetését Ukrajna törvényeibe, mivel “alapot és előfeltételt teremt (.) a nemzetiségi kisebbségek jogvédelmi rendszerének további rombolásához”. A nyilatkozat nem ért egyet azokkal a javasolt normatív rendelkezésekkel sem, amelyek “a kisebbségi nyelvek használatát a nyilvános térben csak a helyi tanácsok döntése nyomán és csak a helyi közösségek szintjén tenné lehetővé”.

Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség - Home | Facebook

A KMKSZ és az UMDSZ jogsértő kísérletként értékeli azt, hogy a törvénytervezet megfosztaná a nemzetiségi kisebbségekhez tartozó személyeket az anyanyelvű oktatáshoz való joguktól. A törvénytervezet megsérti az anyanyelvű oktatáshoz és szabad anyanyelvhasználathoz való jogok érvényesítését, “jogszűkítéseket tartalmaz az anyanyelven történő oktatás, a kisebbségi nyelv használata, valamint a nemzeti szimbólumok használati lehetőségeit illetően, ami egyértelműen alkotmányellenes” – áll a nyilatkozatban. A KMKSZ és az UMDSZ a tervezettel kapcsolatos részletes észrevételeit és javaslatait megküldte az ukrán parlament illetékes szakbizottságának.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »