Életük végéig börtönben maradnak a khmer diktátorok

Életük végéig börtönben maradnak a khmer diktátorok

Jogerősen életfogytiglani börtönbüntetést kaptak a vörös khmer utolsó életben maradt vezetői. Erről a rémuralom bűntetteit vizsgáló kambodzsai különbíróság döntött. A vörös khmerek alatt a hetvenes években a kambodzsai lakosság negyede halt meg.

A kambodzsai törvényszék emberiesség ellen elkövetett bűncselekményekben bűnösnek találta a Pol Pot vörös khmer diktátor közvetlen holdudvarába tartozó 90 éves Nuon Cseát, valamint a 85 éves Khieu Szamphan korábbi elnököt.

„A bíróság megerősíti a Nuon Cseára és Khieu Szamphanra korábban kiszabott ítéleteket az életfogytiglani börtönbüntetésről. Egyúttal úgy rendelkezik, hogy Nuon Csea és Khieu Szamphan őrizetben maradjanak” – mondta Kong Srim, a fellebbviteli bíróság elnöke.

A két vörös khmer vezetőt 2014 augusztusában ítélte el első fokon a különleges kambodzsai törvényszék, de a jogerős ítéletet az ENSZ által létrehozott speciális testület hozta meg.

„Évekig attól rettegtem, hogy a kettes számú tárgyalás sosem lesz befejezve, mert már idősek, és például a vörös khmer külügyminiszter idő közben meg is halt. Most nagyon boldog vagyok, hogy véget ért a per” – mondta egy túlélő, Csum Mej.

A vörös khmerek hetvenes évekbeli rémuralma idején a lakosság egynegyede halt meg. Sokakat meggyilkoltak, megkínoztak, de a többség végkimerülésbe, az éhezésbe halt bele.

„El tudom fogadni ezt az ítéletet, de ha összehasonlítom azzal, amit mi szenvedtünk, ez az ítélet csak kis igazság nekem. Miért? Mert minket megkínoztak, tömegesen kitelepítettek, családokat szakítottak szét, kényszermunkára vittek, éheztettek. Ezek nagyon nagy dolgok a családomnak és a kambodzsai embereknek” – mondta egy másik túlélő, Csan Szocseat

Khieu Szamphanék ellen egy másik eljárás is zajlik népirtás, nemi erőszak, valamint a kényszermunkatáborokban elkövetett egyéb bűncselekmények miatt. Ítéletet várhatóan 2017-ben hoznak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »