Életpálya

A Magyar Református Szeretetszolgálat ózdi fiatalokat segített az előrejutásban

Százhúsz végzős diák számára zárult le július 3-án a Magyar Református Szeretetszolgálat ötéves, Válaszút – Komplex digitális program a sikeres életpályáért nevet viselő tanéve Ózdon. A 2018-ban elkezdett projektben a hátrányos helyzetű, főleg szegregátumokban élő fiatalok a mentálhigiénés, szociális és oktatási mentoráláson kívül segítséget kaptak a pályaválasztásukhoz is.

Válaszút tanévzáró 2023 július 3. Ózd - Fotó:MRSZ

Fotó: MRSZ

A program célja a leszakadás megállítása, a diákok oktatási rendszerben tartása és a képesség- és készségfejlesztés volt. A bevont százhúsz diák kiemelkedő teljesítménnyel folytatja tanulmányait, és jövőre érettségiznek, míg életkoruknak megfelelően nyolc tanuló sikeresen tette le a szakmunkásvizsgát. A fiatalokat rendszeres online videóbeszélgetésekkel középiskolások és egyetemisták is segítették a tanulásban. A szeretetszolgálat nemcsak az egyénekre, de az őket körülvevő környezeti hatásokra és interakciókra is igyekezett reagálni a projekt foglalkozásaival.

Pásztor Dániel. Válaszút tanévzáró 2023 július 3. Ózd - Fotó:MRSZ

Pásztor Dániel püspök

Fotó: MRSZ

A tanévzárón a diákokat Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke köszöntötte, majd az ismert énekes, Molnár Ferenc „Caramel”, Máté Péter-díjas magyar énekes osztotta meg útravalóul gondolatait, és adott koncertet.

Caramel. Válaszút tanévzáró 2023 július 3. Ózd - Fotó:MRSZ

Caramel az évzárón

Fotó: MRSZ

– Az elmúlt öt évben mindenben a fiatalok mellett álltunk, segítettünk, amiben csak tudtunk. A projekt elnevezése is jól mutatja, hogy milyen sokszínű szolgálatunk van Ózdon és térségében – mondta Bakos Zsuzsanna, a projekt szakmai vezetője. Arról is tájékoztatott, hogy régi, jól ismert módszertanokat csomagoltak új köntösbe, amikor a drogprevenció, az agressziócsökkentés és a kompetenciák fejlesztése mellé beépítették a robotikát, a 3D-nyomtatást és a motivációs utazásokat. – Mindez sikerrel járult hozzá a munkaerőpiaci elhelyezkedéshez, a gazdaságilag önálló élet megtervezéséhez és annak megvalósításához – értékelte a programot a szakember.

Válaszút tanévzáró 2023 július 3. Ózd - Fotó:MRSZ

Fotó: MRSZ

A projektben részt vevő diákok kezét a jövőben sem engedi el a Magyar Református Szeretetszolgálat, támogató hátterére ezután is számíthatnak, és továbbra is segíti útjukat egy másik programmal.

A szeretetszolgálat 1358-as adományvonalának felhívásával ötszáz forinttal ön is hozzájárulhat a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkózásához.
Online támogatási lehetőség: adomany.jobbadni.hu.
Ezeken kívül a szervezet CIB banknál vezetett, 10702019-85008898-51100005 számú bankszámlájára is lehet a támogatást utalni.