Életműdíjjal tüntetik ki Szabó Istvánt és Mészáros Mártát a kolozsvári TIFF-en

Életműdíjjal tüntetik ki Szabó Istvánt és Mészáros Mártát a kolozsvári TIFF-en

Életműdíjjal tüntetik ki az idei kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) Szabó Istvánt és Mészáros Mártát, a két rendező mellett pedig további neves, jelentős életművel rendelkező magyarországi filmes alkotók érkeznek a szemle 17. kiadására – tájékoztattak a szervezők keddi közleményükben.
A TIFF nemcsak a kitüntetéssel tiszteleg a közel 60 éves munkásságot maga mögött tudó, idén februárban 80. születésnapját ünneplő Szabó István előtt, ő lesz a vendége ugyanis a 3X3 elnevezésű szekciónak, amelynek keretében a Mephisto – amelyért 1981-ben, első magyar rendezőként elnyerte az Oscar-díjat –, továbbá az Apa és a Redl ezredes című filmjét vetítik le.

Amint a közleményben rámutatnak: a rendező, aki 1965-ben az Álmodozások kora című filmjével mutatkozott be, karrierje során nemzetközi szinten is óriási sikereket ért el, alkotásait a legnagyobb filmfesztiválokon díjazták.

A TIFF magyar napja keretében ugyanakkor Romániában első alkalommal mutatják be Mészáros Márta legújabb, Aurora Borealis című 2017-es filmjét, amelyet az alkotó közel nyolc éves kihagyás után készített el.

Az Aurora Borealis a nők társadalomban betöltött szerepének és a kommunista rezsim egyénre gyakorolt hatásának témáját járja körül.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »