Életminőségjavítás: Az erdei szamóca

Az erdei szamócát hívják még földi epernek vagy csak simán szamócának is. Ez egy Magyarországon is őshonos növény, de megtalálható Európa és Ázsia szerte. Rendkívül ízletes csemegének számít, emiatt sokunk kedvence, ugyanakkor gyógyhatásai miatt a népi gyógyászatban is megállja a helyét.

 

A történelem előtti időktől fogva ismerik és minden korban alkalmazták is ezt a rózsafélék családjába tartozó növényt. Nem meglepő, hogy valaha a tündérekkel hozták összefüggésbe, majd Szűz Mária oltalmába ajánlották az erdei szamócát.

 

Hatóanyagai között találunk flavonoidokat, cserzőanyagokat, procianid-származékokat, triterpéneket, glikozidokat, illóolajat. Ezenfelül magas a C-vitamintartalma. Ásványi anyagok közül a kalcium, a magnézium, a kálium, a vas, a mangán és a cink említésre méltó.

 

Az erdei szamóca jótékony hatásait kifejti:

 

aranyérreérvédő és érösszehúzó hatásúfagyási sérülésekrefekélyekrefogínysorvadásragyomor- és bélpanaszokrahasfogóhasmenésrelépgondokramájproblémákramegfázásrareumára, illetve köszvényresebekreszájnyálka-hártyagyulladásravérhas ellenvérszegénységrevízhajtó

 

Felhasználási módok:

 

Gargarizálásra alkalmazható a főzete

 

Forrázatából és főzetéből gyógytea készíthető.

Főzetéhez a gyökértörzset és a gyökérzetet használják.

Forrázatához a kiszárított levelét szokták alkalmazni. Fontos, hogy az erdei szamóca levelét teljesen ki kell szárítani!

 

Hírdetés

Saláták, befőttek, dzsemek, levesek vagy akár bólé is készíthető belőle.

 

A szamóca hajlamoktól függően allergiás tüneteket okozhat.

 

Csokonai Vitéz Mihály: A szamóca című versében is megemlékezett e finomságról. Ebből a versből álljon itt egy strófa ízelítőül:

„Kedves szamóca! téged

Én, – én az isteneknek
S az istenasszonyoknak
Tennélek asztalára.
Sőt csak beszélni tudnál
És csókot adni, mindjárt
Hasonlatos lehetnél
A Lilla ajjakához.”

 

Akit jobban érdekel a téma, mindenképpen javasolom, hogy olvasson utána és tudjon meg többet róla.

Alkalmazása mindig csak saját felelősségre ajánlott. Ahogy mondani szokás: Használatáról kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Nem árt, ha az orvos szakirányú természetgyógyász is!

 

Írta és szerkesztette: Száraz György

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

Istentiszteletek http://napvallas.hu/programok/tudj-meg-tobbet-az-istentiszteletekrol-es-ami-mogottuk-van/Aurafejlesztő és Meditációs Klubok http://napvallas.hu/programok/aurafejlesztoi/Főnix-programok http://napvallas.hu/programok/fonix-pHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/fonix-program/”rogram/Egómentesítő kurzusok http://napvallas.hu/programok/egomentesito-kurzus/Karma Oldó Napok http://napvallas.hu/programokHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/karma-oldo-nap/”/karma-oldo-nap/Szer-napok (szent ünnepnapjainkon) https://www.facebook.com/napvallas/?fref=tsÉbresztő Táborok https://napvallas.hu/programok/holisztikus-tabor/Bel- és külföldi zarándoklatok https://www.facebook.com/napvallas/?fref=tsÍzisz Napjai https://napvallas.hu/programok/izisz-napjai/ 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot!

The post Életminőségjavítás: Az erdei szamóca appeared first on Boldognapot.hu.


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »