Életmentő távgyógyászati eljárás kismamák részére

Életmentő távgyógyászati eljárás kismamák részére

Egy érdekes és a felvidéki kismamák számára is figyelemreméltó kezdeményezésről számolt be a Magyar Nemzet. A Magyarországról működtetett Magzatmentő programról van szó, azon belül pedig a magzat méhen belüli állapotának megítélésére alkalmazott telemedicinás szolgáltatásról, amely immár tizenhárom baba és két édesanya életét mentette meg.

Az NST-CTG (Non Stress Test Cardotocographia) készülék mindenfajta biológiai kockázattól mentesen, ultrahanghatás nélkül működik, egyszerre regisztrálja a magzat szívfrekvenciáját, az anyaméh aktivitását és a kismama által jelzett magzatmozgásokat, így lehetővé teszi a magzati veszélyállapotok korai felismerését.

Ugyanakkor téves az a felfogás, hogy csak a veszélyeztetett, például cukorbetegséggel vagy magas vérnyomással küzdő terheseknél fordulhat elő a magzati, méhen belüli halálozás. Sőt, a kockázatmentes várandósság kisebb figyelmet kap, mert a kismama és környezete nem számít a fenyegető veszélyállapotra, s ezért sok esetben későn ismerik fel a kockázati tényezőket.

Hírdetés

Amennyiben életet veszélyeztető helyzetet észlel, figyelmezteti a várandóst. A mérési eredményt a készülék automatikusan továbbítja az orvosközpontnak, ahonnan a kismama 24 órán belül visszajelzést kap babája egészségéről. Gyanús eredmény esetén megismételtetik a mérést, kritikus értéknél pedig azonnal értesítik a leendő anyukát, és szakorvosa mielőbbi felkeresését javasolják.

A teljes cikk elolvasható ITT.

A Magzatmentő program elérhetősége: https://www.magzatmento.hu/


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »