Életjáradékban részesülnek az olimpiai érmesek

A szlovák parlament június végén elfogadta a Most-Híd képviselői által benyújtott törvényjavaslatot az olimpiákon, paralimpiákon, sakkolimpiákon és siketlimpiákon dobogós helyen végzett sportolók életjáradékáról.

Ennek értelmében életük végéig havi életjáradékban részesülnek azok a 35 év feletti, szlovák állampolgárságú sportolók, akik Csehszlovákia 1918-as megalakulása óta nyári, téli, para- és sakkolimpián, valamint a hallássérültek számára rendezett siketlimpián arany-, ezüst- vagy bronzérmet szereztek.

Hírdetés

A törvény elfogadását, mely 2020. január elsején lép életbe, az ellenzék is támogatta, 116 igen szavazattal fogadta el a parlament. A környező országokban, Magyarországon, Lengyelországban, Csehországban és Ausztriában már régóta érvényben van hasonló jogszabály. Az életjáradék nem jár automatikusan, az érintett sportolóknak a sport- és iskolaügyi minisztériumnál kell kérvényezniük.

Minden sportoló esetében a legjobb elért eredményt veszik figyelembe, és az életjáradék csak egy éremért jár. A beterjesztők szerették volna a sportolók nevelőedzőit is belefoglalni a jogszabályba, ám ez egyelőre nem sikerült. A törvény gondolt azokra is, akik politikai okok miatt nem vehettek részt az 1984-es Los Angeles-i olimpián, de a szocialista blokk számára rendezett Barátság Versenyeken érmet szereztek. Ők egyszeri, 10 ezer eurós végkielégítést kapnak.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »