Életfogytiglant kapott, leghamarabb 40 év múlva szabadulhat a Londonban pokolgépes robbantásra készülő Khalid Mohamed stb.

Életfogytiglant kapott, leghamarabb 40 év múlva szabadulhat a Londonban pokolgépes robbantásra készülő Khalid Mohamed stb.

Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt pénteken a londoni központi büntetőbíróság egy fiatal férfit, akit tavaly áprilisban vettek őrizetbe a londoni parlament közelében terrorizmus gyanújával.

A 28 éves, külföldön született, de brit állampolgárságú – és ősi angol nevű – Khalid Mohamed Omar Alit hivatalosan terrorcselekmény elkövetésének előkészületével vádolták, és azzal, hogy emberéletek veszélyeztetése, illetve súlyos anyagi kár okozása céljával robbanóanyagokat állított elő és birtokolt.

A robbanószerekkel kapcsolatos vád Ali afganisztáni tevékenységével függ össze. Az ügyészség szerint az észak-londoni illetőségű férfi, aki szakmája szerint vízvezeték-szerelő, öt évig élt Afganisztánban, ahol a tálib lázadóknak gyártott pokolgépeket.

Khalid Alit tavaly április 27-én látványos rendőrségi kommandós akcióval vették őrizetbe a londoni Westminster kerület kormányzati negyedének közepén.

Az akciót a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának egyik fegyveres osztaga hajtotta végre, az akkori tájékoztatás szerint előzetes megfigyelési és adatgyűjtési művelet végkifejleteként.

Hírdetés

Alit a fegyveres rendőri osztag tagjai a kormányzati negyed főutcáján, a Whitehallon – nem messze a miniszterelnöki hivatalnak otthont nyújtó, ráccsal elzárt és fegyveresen őrzött Downing Streettől – a földre teperték, majd megbilincselték, és egy rendőrautóval elszállították.

Az incidens során sérülés nem történt.

Alit, akinél az őrizetbe vétel után több kést találtak, a brit elhárító szolgálatok már azóta figyelték, hogy 2016 novemberében, öt év után visszatért Afganisztánból.

Rendőrségi kihallgatásain azt mondta, hogy Afganisztánban személyesen nyomta meg háromszáznál több pokolgép távirányítójának gombját, és azért tért vissza Londonba, mert hasonló "üzeneteket" akart tolmácsolni a Nagy-Britanniában hatalmon lévőknek is.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Vádat emeltek a Londonban április végén elkapott Mohamed ellen


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »