Életét félti az offshore-botrány kirobbantója

Életét félti az offshore-botrány kirobbantója

A Süddeutsche Zeitung szinte bármi áron hajlandó titokban tartani a panamai Mossack Fonseca ügyvédi irodához köthető kiszivárogtató kilétét – nyilatkozta a lap főszerkesztője. Wolfgang Krach hangsúlyozta, hogy az oknyomozó újságírás alapja a források védelme.

“Ha leteszünk arról, hogy megvédjük a forrásainkat, azzal vége az oknyomozó újságírásnak” – mondta Krach a ZDF német közszolgálati televízió egyik műsorában.

A titoktartást kérő forrás egy évvel ezelőtt kereste meg a müncheni lapot azzal, hogy azt szeretné, ha nyilvánosságot kapnának a panamai ügyvédi irodánál zajló ügyek. Minden valószínűség szerint ez a világ legnagyobb kiszivárogtatása: a forrás 2,6 terabájt adatot adott át, amely több mint 11 millió dokumentumot tartalmazott kétszázezernél is több offshore vállalkozásról, betekintést nyújtva abba, hogyan mozgattak pénzeket többek között a világ leggazdagabb és legnagyobb hatalmú emberei.

Az adatokat a Süddeutsche Zeitung és az ICIJ nemzetközi oknyomozó újságíró-szervezet dolgozta fel. A német lap főszerkesztője azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy az adatok kiszivárogtatója a hírek szerint veszélyben érzi az életét. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »