Életét félti a világ leggazdagabb embereinek offshore-ügyleteit kiszivárogtató informátor

Egy évvel ezelőtt kezdett el szivárogtatni a panamai Mossack Fonseca ügyvédi irodához köthető nemzetközi offshore-botrányt kirobbantó kiszivárogtató, aki úgy érzi, veszélyben van az élete. Wolfgang Krach, a Süddeutsche Zeitung főszerkesztője viszont kijelentette: szinte bármi áron hajlandó megvédeni és titokban tartani kilétét.

Krach hangsúlyozta, hogy az oknyomozó újságírás alapja a források védelme. "Ha leteszünk arról, hogy megvédjük a forrásainkat, azzal vége az oknyomozó újságírásnak" – szögezte le Krach a ZDF német közszolgálati televízió egyik műsorában.

A titoktartást kérő forrás egy évvel ezelőtt kereste meg a müncheni lapot azzal, hogy azt szeretné, ha nyilvánosságot kapnának a panamai ügyvédi irodánál zajló ügyek.

Minden valószínűség szerint ez a világ legnagyobb kiszivárogtatása: a forrás 2,6 terabájt adatot adott át, amely több mint 11 millió dokumentumot tartalmazott kétszázezernél is több offshore vállalkozásról, betekintést nyújtva abba, hogyan mozgattak pénzeket többek között a világ leggazdagabb és legnagyobb hatalmú emberei.

Az adatokat a Süddeutsche Zeitung és az ICIJ nemzetközi oknyomozó újságíró-szervezet dolgozta fel.

(MTI)

Panama független bizottsággal vizsgálja az offshore-botrány

Marine Le Pen "köre" is érintett az offshore-botrányban

Titkos dokumentumok szivárogtak ki offshore cégekről – fideszes szál is van


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »