Életeket mentett tavaly is a Magyar Református Szeretetszolgálat kutató-mentő csoportja

Mozgalmas évet zárt a Magyar Református Szeretetszolgálat kutató-mentő csoportja. Az idén ötéves egység szolgálatában tavaly meghatározó volt a törökországi földrengés után nyújtott segítség, több túlélőt is kimentettek a romok alól. A tagok önkéntesek, akik főleg műszaki, víz- és viharkár-elhárítási feladatokban segítenek. Az elmúlt évekről és a jövőbeli tervekről Hegedűs Gábor, a kutató-mentő csoport vezetője beszélt az Európa Rádióban.

A 2019-ben megalakult kutató-mentő csoport önálló egység a Magyar Református Szeretetszolgálaton belül. Szorosan együttműködnek a katasztrófavédelemmel, elsősorban víz- és viharkár-elhárítási, tűzoltási és mentési feladatokban vesznek részt. A tizenöt fős aktív, vonuló állomány szinte bármikor mozgósítható – tájékoztatott Hegedűs Gábor.

A csoport múlt évét meghatározta a februári törökországi földrengés helyszínén nyújtott életmentő segítség. A kutató-mentők vezetője elmondta: a tagok önkéntesen látják el feladatukat, szolgálatuk a nehéz körülmények miatt a megfelelő szakmai tudáson kívül komoly fizikai és lelki erőnlétet is igényel. Az egység tagjainak készen kell állni arra, hogy akár egyik percről a másikra bevetésre induljanak. A csapat vezetője kiemelte a rendszeres képzések jelentőségét is. Mindannyian rendelkeznek tűzoltó-képesítéssel, ezen kívül az egyes szakfelszerelések használatából külön vizsgáznak.

MRSZ kutató-mentőcsoport (f.Magyar Református Szeretetszolgálat)

Fotó: Magyar Református Szeretetszolgálat

Hegedűs Gábor hozzátette: az, hogy részt vehetnek a mentési, kárelhárítási feladatokban, kollégáik és főnökeik támogató, toleráns hozzáállásán is múlik. Amikor egy tömeges viharkár után kell segíteniük, félreteszik az aktuális munkájukat, felveszik a zöld kabátot, és azonnal indulnak a bajbajutottakat menteni. Szép gesztusnak nevezte, amikor az egyik önkéntes csapattársukat főnöke még szabadságra sem írta ki, ezzel járulva hozzá a szolgálatukhoz.

A kutató-mentő csapat műszaki eszközállománya folyamatosan bővül és fejlődik. Tavaly egy harmincmillió forintos beruházásnak köszönhetően kamerákkal felszerelt ipari drónokat és a tűzeseteknél jól hasznosítható hőkamerákat sikerült beszerezniük, ezek segítségével még hatékonyabb lett a munkájuk.

A teljes beszélgetést az Európa Rádió oldalán hallgathatják meg.