Életbe lépett a veszélyhelyzet és kijárási tilalom Szlovákiában

Életbe lépett a veszélyhelyzet és kijárási tilalom Szlovákiában

Szlovákiában csütörtöktől veszélyhelyzet lépett érvénybe, 90 napra. A kormány jóváhagyta a kijárási tilalom bevezetését is.

A kijárási tilalom 1:00 és 5:00 között nem lesz érvényben. Sok a kivétel. Létfontosságú árucikkek – élelmiszer, gyógyszerek, tisztálkodószerek, cipő, állateledel, üzemanyag, újság – beszerzése végett el lehet majd hagyni a lakhelyünket, de ezeket a legközelebbi üzletben kell megvásárolni. Továbbra is igénybe vehetők lesznek a legfontosabb szolgáltatások (ételkiadás az éttermekben, bank, biztosító, autószerelő, mosodák, e-shopok csomagkiadó pontjai, kulcsmásoló, optika, mobil szerviz, fürdők egészségügyi problémák esetén). A kormány határozottan javasolja az otthoni munkavégzést, a munkahelyünkre vezető úton és vissza a hatóságok elkérhetik a munkáltató által kiállított igazolást.

Hírdetés

A tilalom nem vonatkozik a védőoltás felvétele, illetve az iskolalátogatás céljából történő kijárásra sem. A gyerekek kísérővel is mehetnek iskolába. A természetjárás csak a járáson belül megengedett.

Engedélyezett lesz a kutya- és macskasétáltatás is, ez esetben a lakhelyünktől legfeljebb 500 méterre távolodhatunk el. A kijárási tilalom nem vonatkozik az orvoslátogatásra, a temetésekre, az esküvőkre és a keresztelőkre sem. Közeli hozzátartozó gondozása céljából is elhagyhatjuk az otthonunkat.

Legutóbb 2020. október 1-től 2021. május 14-ig volt érvényben veszélyhelyzet Szlovákiában.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »