Életbe lépett a hőségriadó – íme a változások

Életbe lépett a hőségriadó – íme a változások

Életbe lépett a Müller Cecília országos tisztifőorvos által elrendelt hőségriadó. Ez – az erről szóló kormányrendelet szerint – rendkívüli időjárási helyzetnek számít és rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja.

Szombat óta hőségriasztás volt érvényben. A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleménye szerint a tisztifőorvos elrendelte a legmagasabb, harmadfokú intézkedést, amely kedd 0 órától csütörtök éjfélig lesz érvényben.

Az NNK és az OKF azt ajánlja:

  • 11 és 15 óra között – lehetőség szerint – ne tartózkodjanak a napon, és mindenki védekezzen megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel a leégés ellen.
  • „Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát” – kérték.
  • A légkondicionált helyiségek listája elérhető a katasztrófavédelem weboldalán (IDE kattintva, PDF-ben letöltődik).

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a veszélyjelzésében azt hangsúlyozta: fokozódik a hőség. Keddre az egész országra első-, másod- és harmadfokú figyelmeztetéseket adtak ki a hőség miatt, a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést Baranya, Bács-Kiskun és Tolna megyére.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy

Hírdetés

Észak-Magyarországon nagyon erős, az ország többi régiójában pedig már extrém lehet az UV-B-sugárzás.

Hétfő reggel 8 órától országosan életbe lépett a vörös kód. A speciális eljárásrend alatt az élet védelme az első, ezért – bár a hajléktalanok elhelyezése elsődlegesen a hajléktalanellátást nyújtó intézmények feladata – a szociális szektorban a diszpécser jelzése alapján minden intézménynek fogadnia kell a hajléktalanokat attól függetlenül, hogy kiknek nyújtanak szolgáltatást.

A Főpolgármesteri Hivatal a közleményében azt írta: Karácsony Gergely főpolgármester utasítására a főváros cégei mindent megtesznek, hogy enyhítsenek a fővárosiak hőségérzetén. Budapesten idén is vannak árnyékot nyújtó „hűsítő szigetek”, továbbá az ivókutak számát is bővítik. A kutak pontos helyszíne térképen megtekinthető a husito.budapest.hu oldalon és feltüntetik őket a BKK Futár alkalmazásban.

Az FKF Nonprofit Zrt. fokozott készenlétben dolgozik. A locsolóautók a hőségriadó időszakában folyamatosan, kétszer tizenkétórás műszakban locsolják a budapesti közúthálózatot.

Kétféle figyelmeztetés

Az országos tisztifőorvos és az Országos Meteorológia Szolgálat hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak.

  • Az országos tisztifőorvos három fokozatot rendelhet el. A figyelmeztetés azt jelzi, hogy egy napig a napi középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25 fokot.
  • A második fokozat a riasztás: ha a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot.
  • A tisztifőorvos harmadfokú jelzése a hőségriadó. Ennek feltétele, hogy a napi középhőmérséklet az előrejelzések szerint legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot.

A meteorológiai szolgálat hőség miatti figyelmeztetése az egész napra várható napi középhőmérséklet eredményén alapul.

  • Citromsárga, vagyis elsőfokú a figyelmeztetés, ha egy megyében a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot.
  • Narancssárga, vagyis másodfokú, ha a napi középhőmérséklet tartósan 25 fok felett alakul, esetleg a 27 fokot is meghaladja.
  • A piros, vagyis harmadfokú figyelmeztetés feltétele, hogy a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett legyen.

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »