Élet-halál kérdés

Élet-halál kérdés

Fiona Maye maholnap hatvanéves lesz, vezető bíróként dolgozik. Szakterülete a családjog, munkája során nem egy nehéz döntéssel került már szembe. Megfontolt, igazságos és sokoldalú, nem véletlenül nyerte el jogásztársai megbecsülését és tiszteletét. Fiona Maye azonban nemcsak bíró, hanem nő, feleség és érző lélek is, akinek a házassága válságba került. Történészprofesszor férje hiányolja a tüzet kapcsolatukból, panaszolja, hogy már inkább testvérek, semmint házastársak, és megpendíti egy esetleges affér lehetőségét egy 28 éves, statisztikusként dolgozó lánnyal.

Ez az esemény azonban inkább a történet háttere, semmint vezérfonala. Fiona Maye élete romokban hever, mégis össze kell szednie magát, mivel karrierje egyik legnehezebb döntése előtt áll. Egy 17 éves fiú vallási okokra hivatkozva visszautasítja az életét valószínűleg megmentő orvosi kezelést. Mivel még fiatalkorú, a bírónőn múlik, hogy – a fiú és szülei akarata ellenére – a kórház orvosai végrehajthatják-e a szükséges vérátömlesztést. Fiona Maye, bár józan esze másképp diktálná, úgy dönt, meglátogatja a fiút a kórházban. Találkozásuk és a bírónő döntése megpecsételi mindkettejük sorsát.

Bár a regény egyes szám harmadik személyben íródott, a szerző, Ian McEwan teljesen lecsupaszította főhősét, és legbensőbb gondolatait is megosztotta az olvasóval. Lépésről lépésre végigkövethetjük egy-egy döntésének miértjét, és azt is, hogyan dolgozza fel kevés szabad idejében férje pálfordulását. A hitelesség kedvéért a regényíró az angol fellebbviteli bíróság egyik bírájával is konzultált, akinek voltak a könyvben leírtakhoz hasonló ügyei.

McEwan deklarált ateizmusa kisejlik a regényben. A mellékszálakban is hangsúlyos szerepet kapnak egyes vallási irányzatok, amelyeket az író főhősén keresztül – bár kimondatlanul, az esetekben hozott ítéletek kapcsán – sokszor irracionálisnak és ártalmasnak tüntet fel. A regényben ezek a rövidebb, beékelt történetek is legalább annyira érdekesek, mint maga a vezérfonal.

(Ian McEwan: A gyermektörvény. Ford.: Lukács Laura. Scolar Kiadó, Budapest, 2016. Ára: 3450 forint.)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 19.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »