Elesett Mazar-i-Sarif, a csehek kimenekítik a diplomatáikat Afganisztánból

Elesett Mazar-i-Sarif, a csehek kimenekítik a diplomatáikat Afganisztánból

Csehország vasárnap a kabuli nemzetközi repülőtérre menekítette az afgán fővárosban dolgozó diplomatáit – jelentette be az MTI tájékoztatása szerint Jakub Kulhánek cseh külügyminiszter szombaton Prágában.

Kulhánek szerint a két cseh diplomata jelenleg a repülőtéren tartózkodik a cseh katonai rendőrség felügyelete alatt.

Hírdetés

Prága a szövetségi erőktől kapott információk alapján és az ottani cseh nagykövet kérésére döntött diplomatái kimenekítéséről. A prágai sajtóban megjelent információk szerint a cseheket megfenyegették, ezért a külügy biztonsági okokból diplomatái evakuálása mellett döntött.

Jakub Kulhánek kérésére Andrej Babis kormányfő vasárnap estére összehívta a cseh nemzetbiztonsági tanács ülését is, amely megtárgyalja az afganisztáni fejleményekkel kapcsolatos problémákat.

Közben pedig Mazar-i-Sarifot, Észak-Afganisztán legjelentősebb városát, Balh tartomány székhelyét is elfoglalták a szélsőséges iszlamista tálib felkelők. A beszámolók szerint a tálibok érdemi harc nélkül vették be a várost, a városközponton kívül vannak még szórványos összecsapások, de mint fogalmazott: az összes biztonsági erő elhagyta a várost, a helyi katonák hátrahagyták felszerelésüket és az üzbég határ felé menekültek.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »