Élesen bírálja egy szakszervezet az oktatási minisztert a gimnáziumi felvételi módosítása kapcsán

Élesen bírálja egy szakszervezet az oktatási minisztert a gimnáziumi felvételi módosítása kapcsán

„Felrobbantja” a gimnáziumi felvételit Ecaterina Andronescu oktatási miniszter a Spiru Haret Szakszervezeti Tömb szerint hétfőn kibocsátott rendeletével, amellyel módosítja a középiskolai felvételi menetrendjét annak ellenére, hogy annak egyes szakaszai már folyamatban vannak.
A szakszervezet kifogásolja, hogy Ecaterina Andronescu tanügyminiszter május 13-án kibocsátotta a 3995-ös rendeletet, amellyel módosítja a középiskolai felvételi menetrendjét, annak ellenére, hogy annak egyes szakaszai már folyamatban vannak. „A rendeletről egyik társadalmi partnerrel sem konzultáltak” – tájékoztat közleményében a tanügyi szakszervezeti tömb.

Az érdekvédelem szerint az oktatási minisztérium megközelítőleg egy hónappal elhalasztotta a szaknak megfelelő képességeket felmérő, kizáró jellegű vizsgák időpontját.

Hírdetés

Ezek a sport-, művészeti, tanítóképző és egyéb vokacionális iskolákban előzik meg a nyolcadik osztályt lezáró képességvizsgát és felvételit. Az Agerpres hírügynökség szerint a rendelet alapján ezekre az országos képességfelmérő vizsga előtt csupán néhány nappal kerülne sor. Ugyanaz a rendelet május 30-ára halasztja a líceumi és szakiskolai kilencedik osztályok által meghirdetett helyek számának közzétételét, ami pedig a Spiru Haret szövetség szerint súlyosan érinti a személyzeti mobilitást is.

„Törvénytelen, amit az oktatási minisztérium tett. Nem űzhetsz csúfot a gyerekekből, szüleikből és pedagógusokból. Egyes szülők már ma elmentek a vizsgáztató központokba, hogy gyerekeiket beírassák a képességeket felmérő kizáró jellegű vizsgákra, néhány tanfelügyelőség megkezdte a középiskolákat bemutató börzéket, amelyeket már hónapokkal ezelőtt nekiállt megszervezni. (…) Az iskoláknak eddig még nem hagyták jóvá a beiskolázási keretszámot, és a hétfő este kiadott rendelet értelmében május végéig nem is fogják” – állítja Marius Ovidiu Nistor, a Spiru Haret tömb elnöke.

A szakszervezeti tömb a rendelet eltörlését követeli, ellenkező esetben tiltakozó akciókkal fenyeget.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »