Élesedik az alkotmánymódosításról szóló vita

Élesedik az alkotmánymódosításról szóló vita

A parlamenti pártok közül csak a Jobbik támogatná Orbán Viktor alkotmánymódosító javaslatát.

„Magyarország rosszabb tárgyalási pozícióba került Brüsszellel szemben, mint a népszavazás előtt, és ezért a kormányt terheli a felelősség” – mondta Volner János Magyarország élőben című műsorunkban. A Jobbik frakcióvezetője szerint Orbán Viktornak hallgatnia kellett volna az ellenzéki pártra: tavaly kellett volna megrendeznie a népszavazást, fél évvel ezelőtt pedig módosítani az alaptörvényt.

„Mi egyelőre azt várjuk, hogy a Jobbik által korábban beterjesztett alaptörvény-módosítást, amely ezt a kérdést egyértelműen és profin rendezné, szavazza meg a kormány. Ha ezt nem fogja a kormány megtenni – jellemzően nem szokta megtenni, hiszen az ellenzék javaslatait a Fidesz jellemzően le szokta söpörni, mindegy, hogy az ország érdekét szolgálja vagy sem –, akkor elfogadjuk természetesen a kormány módosító javaslatát is” – mondta a frakcióvezető.

A többi ellenzéki párt szerint a miniszterelnök nem kapott felhatalmazást az alaptörvény-módosításra a bukott népszavazással. A liberális párt ügyvivője szerint a „nem” szavazatokon kívül minden más választói megnyilvánulás az orbáni diktatúrával való szembenállást jelzi.

„Az emberek többsége nem támogatja az Orbán-féle alkotmánymódosítást. Ne felejtsük el, Orbán folyton arról beszélt, a népszavazás azért kell neki, hogy felhatalmazást kapjon arra, hogy a szükséges közjogi következményeket érvényesítse majd a parlamentben. Érvénytelen volt a népszavazás, ezt a felhatalmazást Orbán Viktor nem kapta meg, Orbán Viktor nem terjeszthet be alkotmánymódosítást, nincs meg az ehhez szükséges politikai legitimációja” – mondta Bodnár.

Nem támogatja az Orbán Viktor által tervezett alkotmánymódosítást az Együtt. Szigetvári Viktor elnök szerint a miniszterelnöknek végre már a valódi problémákkal kellene foglalkoznia.

„Ennek az egésznek, ami itt történik menekültválságostul, gyűlöletkampányostul együtt, az ország a vesztese. Nem tudjuk megoldani a problémáinkat, nem tudunk nagyobb biztonságot teremteni, és a miniszterelnöknek szerintem erre kellene jó válaszokat adnia. Erre egyelőre képtelennek mutatkozik, ezért utasítjuk el az alkotmánymódosítást” – vélte Szigetvári.

A miniszterelnök az MSZP szerint sem kapott felhatalmazást a módosításra. A Párbeszéd Magyarországért által a demokratikus ellenzéki pártok vezetőivel kezdeményezett találkozóra viszont elmennek a szocialisták.

„A közös államfőjelölt időben előbb van, az most lesz, a jövő év tavaszán. Ezt főpróbának gondolom. Miniszterelnök-jelöltnek egynek kell lennie, és a 106 körzetben törekedni kell az egyjelöltes megoldásra. Én szeretném, hogy ha alulról lehetne építeni ezt a fajta együttműködést, ami itt ki fog alakulni” – nyilatkozta a párt elnöke.

Molnár Gyula szerint a baloldali ellenzék együttműködésének főpróbája a jövő tavasszal esedékes államfőválasztás lehet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »