Élesedik a vita a cseh kormánykoalícióban

Élesedik a vita a cseh kormánykoalícióban

Továbbra is súlyos feszültség van a kétpárti cseh kormánykoalícióban, miután annak kisebbik tagja, a Cseh Szociáldemokrata Párt (ČSSD) nem akar változtatni jelöltjén a kulturális miniszter tisztségére Michal Šmardát, a párt alelnökét azonban sem Miloš Zeman államfő, sem Andrej Babiš kormányfő nem akarja látni ebben a bársonyszékben.

Jan Hamáček kormányfőhelyettes, a ČSSD elnöke hétfőn, miután tárgyalt a helyzetről Andrej Babiš kormányfővel, az ANO mozgalom elnökével, kijelentette: a ČSSD-nek nincs oka megváltoztatni a jelölt személyét, és követeli az alkotmány, valamint a koalíciós szerződés betartását. 

A hatályos cseh szabályok és a szokásjog szerint ugyanis a koalíciós kormányban a miniszteri posztok betöltése az érintett pártok kizárólagos joga. A kormányfőnek kötelessége a személyi javaslatokat továbbítani az államfőnek, akinek pedig nincs mérlegelési lehetősége. Babiš ezért korábban levélben már tájékoztatta Zemant, hogy a szociáldemokrata párt döntése alapján Šmardát jelöli a kulturális miniszter tisztségére. A hét végén azonban Babiš váratlanul megváltoztatta álláspontját, és kijelentette, hogy Šmardát nem akarja kormányában. A cseh sajtó szerint Babiš ezzel a vitában az államfő oldalára állt, sarokba szorította szociáldemokrata partnerét, ami akár a koalíció felbomlásához is vezethet. 

Hamáček szerint az államfő azzal, hogy elutasítja Šmarda miniszteri kinevezését “megsérti az alkotmányt”.

Hírdetés

“Amennyiben a ČSSD nem választhatja meg szabadon minisztereit, nincs keresnivalója a kormányban” – szögezte le hétfőn Hamáček. Határozottan visszautasította és alaptalannak minősítette a kormányfő azon véleményét, hogy Šmarda “alkalmatlan” a miniszteri tisztség betöltésére. 

Hamáček azt mondta: Babiš a találkozón semmiféle javaslatot nem tett a helyzet megoldására. Megígérte viszont, hogy a problémát augusztus 26-ig, a nyári politikai szünetet követő első kormányülésig megoldja. A kormányfőt kedden fogadja az államfő, hogy megvitassák a témát. “Meglátjuk, hogyan végződik ez a találkozó. Mi az álláspontunkon nem változtatunk” – jelentette ki újságírók előtt a szociáldemokrata pártelnök. Megjegyezte, hogy Babiš esetleges javaslatát csak akkor tudja pártja elfogadni, ha összhangban lesz a koalíciós szerződéssel. 

Michal Šmarda hétfőn délelőtt megjelent Facebook-bejegyzésében viszont megengedőbb hangnemben úgy fogalmazott, hogy más jelöltet is el tud képzelni a maga helyében. “Elég olyan emberünk van, akik erre alkalmasok. Szakmailag, vezetői képességek szempontjából, politikailag és emberileg is. Azt azonban nehezen ígérhetem a kormányfőnek, hogy nem lesznek kritikusak a kabinettel szemben” – írja Šmarda. Babiš ugyanis elutasítását egyebek között azzal indokolta, hogy Šmarda korábban túl bírálóan nyilatkozott a kormányról. 

A kulturális tárcavezető leváltása és utódja kinevezése körüli immár május óta elhúzódó nyilvános, éles vita a cseh sajtó szerint veszélyezteti a kormánykoalíciót, és kormányválsággal fenyeget. 
 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »