Élesedik a kvótakampány

Élesedik a kvótakampány

Bár a tömeges migráció jelenleg elkerüli az országot, nőtt a bevándorlók elleni ellenszenv az elmúlt évben, még a szocialista szavazók 69 százaléka sem támogatja a befogadást. Ennek ellenére az MSZP elnöke úgy látja, aki elmegy a népszavazásra, az Orbán Viktor hatalomban tartását segíti. Egyre hevesebb az alig egy hónap múlva sorra kerülő referendum kampánya.

Sikeresnek látszik a kormány bevándorlásellenes kampánya – derül ki a Publicus közvélemény-kutató és a Vasárnapi Hírek közös felméréséből –, ugyanis jelentősen nőtt azok száma, akik elutasítják a migránsok betelepítését. Tavaly még a megkérdezettek 52 százaléka gondolta, hogy a migránsokat emberségesebben kellene kezelni, mára ez az arány 44 százalékra csökkent. A kutatásból kiderül, az emberek kétharmada (67 százaléka) annak ellenére bevándorlásellenes, hogy nagy részük úgy gondolja, minden második bevándorló életveszélyben volt. Csupán minden ötödik megkérdezett (18 százalék) szolidáris a migránsokkal, de ez az arány magasabb a szocialisták (37), a diplomások (40) és a fővárosiak körében (28). Az összes megkérdezett 80, az MSZP-szavazóknak pedig 69 százaléka utasítja el a migránsok befogadását.

Az egy hónappal ezelőtti 50 százalékhoz képest most 53 százaléknyian mondták, hogy elmennek majd az október 2-i kvótanépszavazásra. Közülük a legaktívabbak a Fidesz szavazói (73 százalék), míg a jobbikosok 57, a szocialisták 31 százaléka jelezte biztosra a részvételét.

– Nem várható el a magyar emberektől, hogy vállalják a brüsszeli kvótacsomaggal járó súlyos gazdasági, kulturális és biztonság kockázatokat – jelentette ki szombaton Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Szerinte ez akkor is igaz, ha tudjuk, a bevándorlók többsége áldozata saját kormányának, az embercsempészeknek, a terroristáknak, de főként a betarthatatlan ígéreteket tevő brüsszeli politikának – bár azt nem fejtette ki, hogy kell érteni ezt. Az államtitkár hangsúlyozta: a népszavazás nem pártokról, hanem Magyarország jövőjéről szól, ezért is sajnálatos, hogy szerinte az ellenzék pártpolitikai célokra akarja felhasználni. Jelezte, a referendumnak elsősorban politikai következményei lesznek: október 3-tól „Brüsszel térfelén pattog majd a labda”, nem teheti meg, hogy tovább erőltesse ezt a „veszélyes politikát”, amely ellentétes az európai és a magyar emberek akaratával, érdekeivel. Dömötör úgy véli, a „kvótacsomag” három legveszélyesebb eleme a felső létszámkorlát nélküli kötelező elosztási mechanizmus, a kvótát elutasítók súlyos büntetése, illetve a családegyesítések megkönnyítése.

Trócsányi László igazságügy-miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában arról beszélt: az Európai Unió „deficitje”, hogy a lakosságot érintő fontos kérdéseket nem beszélik meg az emberekkel, holott a kvóta egy olyan ügy, amelyet csak széles konszenzussal lehetne megvalósítani. Hozzátette: szerinte az ilyen döntéseknek nemzeti hatáskörben kell maradniuk, és nem helyes, ha ezekben az államok joga szimbolikussá válik. – Ha a Törökország és az Európai Unió közötti megállapodást nem tartják be, akkor a tavalyinál nagyobb migrációs hullám is elérheti hazánkat a tél beállta előtt – mondta az MTI tudósítása szerint Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szombaton Székesfehérváron.

– Aki elmegy [a népszavazásra], az Orbán Viktor hatalomban tartását segíti – ezt már Molnár Gyula MSZP-elnök mondta pártja szombati választmányi ülésén. Emlékeztetett: az MSZP tavaly május óta nem támogatja a betelepítési kvótát, ám tiltakozik a szerintük gyűlöletkeltő népszavazás ellen, és távolmaradásra szólít fel. Elmondta, hogy egy egyértelmű javaslat okafogyottá tehetné a pénzpocsékoló népszavazást. Molnár azt követelte a Fidesztől, árulja el, milyen közjogi következménye lesz a referendumnak. Megjegyezte: együttműködnek az Együtt-tel, a PM-mel és a DK-val a mostani kampányban, és ha ezek a pártok úgy akarják, az Orbán-rendszer leváltásában is összefoghatnak. A szocialisták rendezvényén egyúttal bemutatták a párt népszavazásra készült plakátjait.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke azt gondolja a kérdésről, hogy előítéletek helyett szabályokra, plakátok helyett menedékre, indulatok helyett józan megoldásra van szükség. Az ellenzéki politikus a hét végén azt közölte: „erkölcsi kötelességük” szembeszállni a „Fidesz néphülyítésével és demagógiájával”, és azért is maradnak távol a népszavazástól, mert az Európa-ellenes.

Teljes mozgósítással készül viszont a Fidesz a kényszer-betelepítés elleni népszavazásra – közölte a kormánypárti Magyar Idők. E héttől megkezdik a közterületi szórólapozást, szombattól pedig országjárásra indulnak a kormánypárti politikusok. Mivel a kormánypártok történelmi jelentőségűnek tekintik a kvótareferendumot, ezért a parlamenti választási kampányhoz hasonló létszámban vesznek részt a mozgósításban a Fidesz aktivistái.

Mindeközben a Nemzeti Választási Iroda rajzos tájékoztatót küld a levélben voksolás menetéről a határon túli választópolgároknak a szavazási levélcsomagban. Erre azért van szükség, mert a két évvel ezelőtti választáson a levélszavazatok negyede érvénytelenül érkezett vissza. A választási iroda egyébként hétfőn kezdte meg a levélcsomagok eljuttatását a mintegy 265 ezer külhoni választópolgárnak.

A népszavazási kampány intenzitásának növekedése közben van azonban, aki rendhagyó módon reflektál a kormány lassan mindent elborító plakátjaira. A Délmagyar.hu szombaton arról írt, hogy Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere a szerinte gyűlöletkeltő kormányzati népszavazási plakátkampányra válaszolva a településről saját plakátot készített, amelyen az szerepel: „Tudta? Kübekháza egy jó kis falu. Se kisvasútja, se stadionja, de itt él Sumák, a világ legjobb festője és Miksi Piroska, aki férjet keres.” Arra próbálja ezzel felhívni a figyelmet, hogy az óriásplakát-mizéria eltereli a figyelmet a mindennapi gondokról, a hús-vér emberekről.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 05.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »