Éles József: Ebben a rendszerben megöljük a játékosokat

Nem játszanak elég mérkőzést a fiatal magyar kézlabdázók a hazai első és másodosztályban, így hiába szerepelnek jól a korosztályos válogatottakban, elvesznek a nagy válogatott számára. A hazai viszonyok súlyos problémájára hívja fel a figyelmet Éles József, korábbi klasszis átlövőnk, aki kézilabda-iskolát működtet.

Sok más mellett a magyar férfi válogatott számára pénteken, a németek elleni csoportmeccsel kezdődő férfi világbajnokságról is kérdezte a Népszava Éles Józsefet, aki hosszabban beszélt arról, hogy a fiatal magyar kézisek számára csaknem képtelenség bekerülni a legjobb magyar csapatokba, mert sok az idegenlégiós.

„Abban óriási szerepe van a magyar kézilabda-társadalomnak, hogy hogyan tudja ezt az egész dolgot átreformálni. Szerintem ehhez elsődleges volna az idegenlégiósok számának a visszaszorítására a bajnokságban, hogy a magyar fiatalok sokkal több lehetőséget kaphassanak NB I-es szinten. Ez alapozhatja meg a válogatott szereplését is a Tokió felé vezető úton” – véli a többszörös világválogatott, egykori veszprémi klasszis.

Nem mond újat. Mocsai Lajos, de rajta kívül más hazai tréner is többször hangoztatta az elmúlt években, hogy mivel a két kirakatcsapatnak, a Szegednek és a Veszprémnek a jó Bajnokok Ligája-szereplés a fontos – a presztízs mellett természetesen az ebből befolyó pénz miatt –, ők a legnagyobb külföldi vagy épp hazai sztárokat igazolják le, nem a magyar tehetségeket, akiknek időbe telne felvenni a ritmust. Ennek esik áldozatul például Ancsin Gábor is, aki szerencsétlen módon pont Nagy László „mögött” kénytelen várakozni posztján. Éles ezzel kapcsolatban a következőket mondja: „Ancsint a Veszprémben az utolsó néhány hónapban jóformán a pályán sem láttam. Azáltal még egyetlen játékos sem fejlődött, hogy nem kapta meg a lehetőséget komoly tétmérkőzéseken, így viszont túlzás tőle kiemelkedőt várni, ha kezdőként szerepel a válogatottban.”

Hozzá kell tenni, a bő veszprémi választék miatt a válogatottban korábban alapemberként számításba vett Iváncsik Gergő is alig lép pályára. Így fordulhatott elő, hogy emberemlékezet óta először Iváncsik, és egyben balszélső, nélkül vágunk neki a vb-nek.

Éles, aki saját kézilabda-iskolát működtet, komoly problémát érzélkeltet a rendszerben, melyek régre nyúlnak vissza. Jelzi, hiába jutnak ki a magyar fiatalok az utánpótlás világversenyekre, és állnak ott helyt, ha utána sem az NB I-ben, sem az NB I/B-ben nem játszatják őket. A külföldi mintát hozza példaként:

„(…) Szerintem a jelenlegi rendszerben megöljük a játékosokat, eltékozoljuk a jövőt. Miközben a 19-20 éves kézilabdázók a németeknél, vagy akár a svédeknél, dánoknál, a felnőtt vb-n játszanak, nálunk sokan nem jutnak el a nagyválogatottig sem.”

Éles József mondandójának igazolásául elég, ha egy pillantást vetünk a franciaországi vb-re kivitt játékosok életkorára. Fazekas Nándor 40, Nagy László 35, Harsányi Gergely 35, Császár Gábor 32, Zubai Szabolcs 32, Mikler Roland 32, Schuch Timuzsin 31. A két tartalékunk, Iváncsik Gergő 35, Gulyás Péter 32 éves.

A Mocsai által korábban felvetett problémával egyetlen hazai szakember sem tudott mit kezdeni: a 2005-ös junior vb-bronzérmes csapat magja megöregedett, az utódok pedig nem döngetik sűrű sorokban az ajtót.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »