"Elérkezett az idő arra, hogy Németország jobban bízzon önmagában, és ne a múltba tekintsen"

A varsói NATO-csúcs előtt vezető német katonai szerepet sürgetett Európában a litván elnök. Dalia Grybauskaite azt mondta, elérkezett az idő arra, hogy Németország jobban bízzon önmagában, és ne a múltba tekintsen. A dpa német hírügynökségnek adott interjút Dalia Grybauskaite és azt mondta: “Úgy vélem, elérkezett az idő arra, hogy Németország jobban bízzon önmagában, és ne a múltba tekintsen mások történelmi érzékenységére hivatkozva”.

Magyar Menedék - Háttérhatalom

A litván államfő arról beszélt, hogy csak egy olyan nagy és gazdaságilag erős ország, mint Németország képes pótlólagos politikai és katonai szerepet vállalni, olyan szerepet, amelyre Európának ma szüksége van.
Grybauskaite szerint a mostani egy olyan új korszak, amelyben Európa új feladatokkal néz szembe, és fel kell készülnie arra, hogy megvédje magát.
Az államfő – mint a dpa hírügynökség hozzáfűzte – ezzel a kijelentésével a NATO és Oroszország közötti konfliktusra utalt.

Németországnak nincs más választása, minthogy katonai szerepet vállaljon – hangoztatta a litván elnök, aki szerint védelmi kérdésekben Európa többé nem támaszkodhat kizárólag az Egyesült Államokra.
.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »