Élénkült a zászlóvita Sepsiszentgyörgyön a román hadsereg 1944-es bevonulásának évfordulóján

Ismét felélénkült a zászlóvita Sepsiszentgyörgyön a várost 1944-ben elfoglaló román hadsereg bevonulásának évfordulóján – írja a maszol.ro.

Csütörtök délben katonai parádéval, ortodox istentisztelettel és koszorúzással emlékeztek a román közösség helyi vezetői a 72 évvel ezelőtti eseményre. Ekkor egy román katona tűzött ki piros-sárga-kék lobogót a városháza tornyára.

Antal Árpád polgármester a múlt héten azt közölte, hogy a háborús veteránok iránti tisztelet jeléül az évforduló napján kitűzhetik a román zászlót a polgármesteri hivatal tornyára, de a tavaly visszahelyezett toronydísz műszakilag lehetetlenné teszi, hogy huzamosabb ideig zászló díszítse a tornyot, ezért egy nap után le is kell venni.

A csütörtöki ünnepségen Sebastian Cucu prefektus viszont arról beszélt, hogy a 72 évvel ezelőtt a román hadsereg vérrel szabadította fel a várost “a horthysta-fasiszta uralom alól”, és sérelmezte, hogy az 1994-ben ismét kitűzött trikolórt tavaly az épület felújítása során eltávolították. Kijelentette, hogy ha a helyi önkormányzat tiszteli a történelmi igazságot és a román népet, akkor többé nem távolítja el a városháza tornyáról a zászlót. Úgy vélte, az önkormányzat azzal tehetne egy lépést a normalitás felé, ha örökre az épület tornyán maradhatna a román zászló.

A törvények értelmében a közhivatalok homlokzatára kell kitűzni Románia és az Európai Unió zászlaját. (mti)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »