Elengedi Kína az utolsó Tienanmen téri foglyot is

Idén októberben kiengedhetik a börtönből Kínában az utolsó olyan foglyot is, akit az 1989-es, Tienanmen téri felkelés alkalmával vettek őrizetbe – írja a Guardian.

Miao Deshun 25 éves volt 1989-ben, és azért vették őrizetbe, mert hozzávágott egy kosarat egy lángoló kínai tankhoz. A férfi egyike volt annak az 1600 kínai állampolgárnak, akiket az 1989-es felkelés utáni véres megtorlás alkalmával tartóztattak le.

Miaót az ellene folytatott eljárás során halálra ítélték két éves haladékkal, majd 1991-ben mindezt életfogytiglani börtönbüntetésre változtatták. Azóta háromszor is módosították az ítéletet, legutóbb idén márciusban, ami azt jelenti, hogy Miao jelen állás szerint október 15-én szabadulhat.

A szabadulásra váró férfi ugyanakkor állítólag komoly egészségügyi problémákkal küzd, de nemcsak ezért lehet neki nehéz hozzászokni a külvilághoz, hanem azért is, mert évek óta semmi kapcsolata nem volt a kintiekkel. A most ötvenegy éves Miao ugyanis körülbelül egy évtizede azt kérte rokonaitól, hogy ne látogassák meg többet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »