Elemzők: történelmi mélypontra zuhanhat az orosz Gazprom idei gáztermelése

Elemzők: történelmi mélypontra zuhanhat az orosz Gazprom idei gáztermelése

Az orosz Energetikai Fejlesztési Központ elemzői szerint Oroszország újkori történelmében először 400 milliárd köbméter alá csökkenhet a Gazprom gáztermelése az idén az export visszaesése miatt – adta hírül szerdán az MTI.

„Amennyiben folytatódik az export csökkenő tendenciája, ami a legvalószínűbbnek tűnik, akkor a Gazprom éves termelése a modern orosz történelemben először nem haladja meg az évi 400 milliárd köbmétert. A termelés dinamikáját ugyan érezhetően befolyásolhatja a téli időjárás, de egyelőre úgy tűnik, hogy a 400 milliárd köbméteres szint elérése nagyon valószínűtlen, mivel a Gazprom a közelgő fűtési szezon előtt nagyrészt feltöltötte az orosz gáztározókat” 

Hírdetés

– vélik az orosz intézetnél.

Az oroszországi átlagos napi gáztermelés havi visszaesésének több mint 90 százaléka a Gazpromra esett júliusban, a holding csupán 24 milliárd köbméter földgázt termelt, ami augusztusban 22 milliárd köbméterre eshet – véli az Energetikai Fejlesztési Központ. Ez részben azzal magyarázható, hogy az augusztus a kereslet szempontjából hagyományosan az év leggyengébb hónapja.

A Gazprom kedden azt közölte, hogy az első hét és fél hónap alatt 13,2 százalékkal, 274,8 milliárd köbméterre csökkentette a gáztermelést az előző év azonos időszakához képest. Április végén a Gazprom vezérhelyettese, Vitalij Markelov azt mondta, hogy a holding 494,4 milliárd köbméter gáztermeléssel számol az idén a tavalyi 514,8 milliárd köbméter után.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »