Elemzők szerint a szíriai támadások sajtóvisszhangja nagyobb, mint a stratégiai jelentősége

Elemzők szerint a szíriai támadások sajtóvisszhangja nagyobb, mint a stratégiai jelentősége

Donald Trump amerikai elnök döntését a Szíria egyes katonai célpontjaira indított légi támadásról, abból a szemszögből kell értelmezni, hogy Trump feltett politikai szándéka, hogy elődje, Barack Obama, lépéseit ne ismételje meg.

Obama zéró toleranciát hirdetett a vegyi fegyverek civilek ellenni használata ellen, de ezt nem tudta konkrét lépésekkel kieszközölni. A TASR-rel ezt Tomáš Nagy, a Globsec Policy Institute elemzője közölte, aki azt is hozzátette, hogy a támadások sajtóvisszhangja nagyobb, mint azok tényleges katonai-stratégiai jelentősége. 

„Trump elnök politikai és nemzetközi politikai szinten nyilvánvalóan el akarja kerülni azt, hogy párhuzamot vonjanak saját és elődje politikája között, ami őt sokkal asszertívabb szerepre kényszeríti a szíriai konfliktusban – még ha hangsúlyozni is kell, hogy az egyes katonai támadások mértéke eléggé korlátozott volt, és egyelőre még ezek sajtóban kifejtett hatása is sokkal nagyobb volt, mint azok valós katonai-stratégiai hatása” – állapította meg.

Az elemző kiemelte: a támadásokat úgy irányították, hogy minimális károkat okozzanak a szíriai lakosságban, és ezt sikerült is betartaniuk. 
 

„Trump elnök döntésének fontos eleme volt a francia és brit kormánynak az az egyértelmű szándéka – mondhatni kezdeményezése –, hogy katonailag bekapcsolódjanak a harcba, és ezzel azt az egyértelmű üzenetet közvetítsék, hogy a nyugat készen áll arra, hogy ezt a válságot kezelje, ha egyelőre csak korlátolt mértékben is” – tette hozzá.

Azok után, hogy a szíriai Dúma városa állítólagosan vegyi támadás áldozatává vált, az Egyesült Államok és szövetségesei, Nagy-Britannia és Franciaország, múlt hét szombaton légi- és rakétatámadást indított Szíriában. Erre pár órával az előtt került sor, hogy a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) felügyelői az állítólagos vegyi támadás helyszínére értek volna.

Az amerikai elnök ezeket a támadásokat annak „egyenes következményének” nevezte, hogy Oroszország képtelen Bašár Asad szíriai elnök erejével szembeszállni, ami a vegyi fegyverek használatát illeti. Szíriát és Oroszországot előre értesítették a műveletről. A körülbelül másfél óráig tartó művelet során nem történt haláleset.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »