Elemzõk szerint 50% alatti lesz a részvétel a parlamenti választásokon

Politikai elemzők és szociológusok szerint a december 11-i választásokon a szavazati joggal rendelkező állampolgárok mintegy 40-50%-a fog az urnákhoz járulni.

Radu Magdin, Cristian Pîrvulescu, Alfred Bulai, Marius Pieleanu, Bogdan Ficeac és Barbu Mateescu úgy vélekedik: a karácsonyi és újévi ünnepek közelsége nem meghatározó tényező, a rossz időjárás viszont negatívan befolyásolhatja a jelenléti arányt a parlamenti választásokon.

Cristian Pîrvulescu szerint az urnáknál való jelenlét fokozatos csökkenése valószínűleg annak is betudható, hogy szétválasztották a parlamenti választásokat az államfőválasztástól (utoljára 2004-ben volt egyszerre a két választás).

Bogdan Ficeac viszont úgy gondolja: az, hogy a jelenléti arány 40-50% körül stagnál, amiatt történik, mert “a politikai réteg általában véve csalódást okozott” a lakosságban.

Radu Magdin azt a véleményét fejtette ki, miszerint a politikusoknak a tétovázókkal kellene foglalkozniuk, mert ‘ez a csendes többség az összes szociológiai előrejelzést felboríthatja, ha kellően erős motivációja akad.’

A listás szavazáshoz való visszatérés a nagy pártok rendszerének kedvez, állítja Radu Magdin, míg Barbu Mateescu szerint ezúttal “a pártok brandje többet fog számítani a jelölteknél”. Marius Pieleanu is egyetért abban, hogy a listás szavazás kedvezőtlenül fogja alakítani a választások kimenetelét a független jelöltek és a kis pártok számára.

A kampányoló politikusok számára kedvező, ha az online felületeken történő, illetve az “ajtóról ajtóra” típusú korteskedés módszereit választják, állítják a szakemberek. Ezek egyszerű, olcsó módozatai a kampányolásnak, habár Marius Pieleanu felhívja a figyelmet, hogy az online kampánynak a vidéki településeken jóformán semmilyen hatása nem volt elmúlt időszakban.

Cristian Pîrvulescu szerint az online kampánynak főleg az 55 év alattiak körében lesz hatása, Romániában ugyanis az e fölötti korosztály kevésbé használja az internetet. Számukra a televízióban látható kampányműsorok jelentik majd a mozgósító erőt. (agerpres, hírszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »