Elemző: Kuciak meggyilkolása feleleveníti a 90-es évek félelmeit

Elemző: Kuciak meggyilkolása feleleveníti a 90-es évek félelmeit

POZSONY. Ján Kuciak oknyomozó újságíró és barátnője előre kitervelt meggyilkolása a feleleveníti a 90-es évek félelmeit – jelentette ki Milan Žitný biztonságpolitikai elemző, volt újságíró.

„A múlt hétig abban a meggyőződésben éltünk, hogy a gengszterpraktikákkal párosuló, vad kilencvenes évek, amelyekkel naponta szembesülünk a hétköznapi és a politikai életben is, már végérvényesen letűntek. A hétvége után azonban kijózanodtunk. Már tudjuk, hogy ez tévedés volt. Még rosszabb dolog is jöhet éppen akkor, amikor azt gondoljuk, hogy már minden rosszat véglegesen magunk mögött hagytunk” – fogalmazott Žitný.

„A kettős gyilkosság Szlovákiát az olyan antidemokratikus országok közé sorolja, ahol egyrészt nagymértékű a korrupció, másrészt ugyanúgy gyenge az újságírók biztonsága, mint például Ukrajnában vagy Oroszországban, ahol újságírók meggyilkolása nem számít különleges jelenségnek. A közel 30 éves újságírói tapasztalataim után nehéz elgondolni, hogy Szlovákiában létezik olyasvalaki, aki képes egy újságíró életére törni” – fűzte hozzá.

A biztonságpolitikai elemző úgy véli, ha a bűnüldöző szervek képesek lesznek leleplezni a tetteseket, nem csak a bérgyilkosokat, hanem a gyilkosság megrendelőjét is, akkor olyan egyedi kilengésről beszélhetünk, amelynek nincs helye a demokratikus és biztonságos országban. Ezzel a társadalom képes hatékonyan megbirkózni.

„Ha azonban nem sikerül a lehető leggyorsabban és jó példát szolgáltatva leleplezni és megbüntetni az elkövetőt, valamint a megrendelőt, akkor ez nemcsak az országban uralkodó »buta hangulat« romlásához járul hozzá, hanem ahhoz is, hogy a közvélemény biztonsági és igazságügyi intézmények iránti bizalmatlansága fokozódik, ami tovább növeli a társadalom vágyát egy olyan »szilárd kéz« után, ami az országban végre rendet teremt. Az azonban olyan rend lesz, amivel együtt jár a szabadság korlátozása, beleértve a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságát is. Az újságíró meggyilkolása egy mérföldkő, egy olyan pont, amelytől számítva mérjük, amellyel összehasonlítjuk és amelyhez viszonyítva értékeljük majd az életminőséget, és nemcsak a közéletét, hanem az egész országét” – fogalmazott Milan Žitný.

A rendőrség vasárnap a Galántai járásban levő Nagymácséd (Vežkeá Mača) egyik családi házában találta meg az Aktuality.sk portál oknyomozó újságírójának, Ján Kuciaknak és párjának a holttestét. Tibor Gašpar országos rendőrkapitány hétfőn elmondta: halálukat valószínűleg lőtt mellkasi és fejsérülés okozta. Azt gondolja, hogy szándékos kétszeres gyilkosság történt, amelyet nyilván az oknyomozói újságírói munka motivált.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »