Elemzésben védi a kormányközeli tévéket a Nézőpont

Elemzésben védi a kormányközeli tévéket a Nézőpont

Tudományos megalapozottsággal próbálta alátámasztani a Nézőpont Intézet, hogy az M1 és a TV2 a legkiegyensúlyozottabb csatornák Magyarországon.

„Március 15-én lesz egy éves a megújult M1. A közszolgálati hírcsatorna indulását és működését számos kritika érte, ugyanakkor a megfogalmazott negatív vélekedések többsége megdőlni látszik az elmúlt egy adatait vizsgálva” – írja a Nézőpont Intézet friss elemzésének bevezetőjében.

A tanulmány – amelynek címe: A megújult közmédia jobb, mint a híre – szerint az M1 közölte a legtöbb tudósítást – több mint tizenegy ezret – az elmúlt egy évben a hírtévék közül, más kérdés, hogy a Hír TV-n és az ATV-n nincs annyi hírblokk, így nem is tudtak volna ennyi tudósítást sugározni.

Kiegyensúlyozottság a felsőfokon

„A csatornák kiegyensúlyozottságát nemzetközi szinten mérő francia és angol modell alapján a megújult M1 a legkiegyensúlyozottabb a hírcsatornák közül” – áll az elemzésben, amely szerint a megjelenések aránya a köztévén volt a legkiegyensúlyozottabb. Negatívumként emelik ki a Hír TV kormányzati szereplési arányát (hatvan százalék). Ám azt nem teszik hozzá, hogy a csatorna tavaly február óta bojkott alatt áll, a kormányzat ellenzékinek tartja és a legtöbb kormánytag nem nyilatkozik a Hír TV-nek.

Ugyanitt a nemrég Andy Vajna által megvásárolt TV2-t már dicséret illeti a Nézőponttól: a csatorna „ugyan kevesebb politikai eseményt dolgoz fel, ugyanakkor itt érvényesültek leginkább a kiegyensúlyozottságra vonatkozó nemzetközi szabályok a kereskedelmi csatornákat nézve” – írják. Az elemzés megemlíti továbbá, hogy az M1-en volt a legalacsonyabb a bulvár- és kékhírek aránya.

A bevezetőben azt is említik, hogy „A hosszú műsoridőt sikerült kitölteni aktuális hírekkel és tudósításokkal, a Nielsen közönségmérései alapján az M1 szinte minden héten megelőzi a napi átlagos közönségarány alapján az ATV-t.” Ám a Nielsen adatait nem közlik az elemzésben, és azt nem említik meg, hogy az „aktuális hírek és tudósítások” olyan ügyekről is szólnak, amelyek maximum helyi szinten érdekesek, országosan biztosan nem.

A hírhamisításról nem esett szó

A kiegyensúlyozottsághoz kapcsolódóan érdemes megjegyezni, hogy nemcsak a megszólalók arányát kellene figyelembe venni, hanem hozzátartozna az is, hogy ne csak a kormány számára fontos témákat taglalják az M1 híradóiban, míg a kormányzat szempontjából kínos híreket nem súlyukhoz mérten kezelik. Megesik, hogy nem fejtik ki a közmédia híradóiban a valóság minden szeletét, sőt esetenként a hírhamisítás is előfordult.

Legutóbb a brüsszeli csúcsról tájékoztatta félre nézőit az M1; ezt megelőzően Pukli István iskolaigazgatóval készült interjút vágták meg úgy, hogy az ellentétes mondanivalójú legyen, mint az eredeti felvétel. Előfordult az is, hogy a szilveszteri, kölni eseményekkel kapcsolatban olyan videót mutattak be helyszíni felvételként, amely évekkel korábban, Kairóban készült. Tavaly nyáron nem politikai hírrel kapcsolatban is tudtak csúsztatni: akkor arról adtak hírt, hogy az ÁNTSZ minden Velencei-tavi strandot bezáratott, holott „csak” hármat.

Az elemzés módszertana: „A híradóelemzés során öt csatorna esti, fő híradóinak kvantitatív elemzését végeztük el a 2015. március 15. és 2016. február 29. közötti időszakról. A vizsgált híradók: TV2 Tények – 18:00; RTL Klub: Híradó – 18:00; M1: Híradó este – 19:30; HírTV: Híradó 21 – 21:00; ATV: Híradó – 21:00)”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »