Elemzés: Egyre öregebb autókat vásárolnak a szlovákiai sofőrök

Elemzés: Egyre öregebb autókat vásárolnak a szlovákiai sofőrök

A szlovákiai lakosság egyre olcsóbb autókat vásárol, legalábbis ez tűnik ki a Carvago társaság elemzéséből.

Eszerint a szlovákiai sofőrök spórolni próbálnak, öregebb autókat vásárolnak, melyeken egyre több a kilométer. A szakértők úgy vélik, az öregebb négykerekű és kevésbé környezetbarát autók vásárlására közvetve az állam is motiválja a vevőket.

Míg az év elején átlagban 90 ezer kilométert lefutott autókat vettek a szlovákiaiak, jelenleg már 110 ezer kilométer feletti az átlag. Ennek oka leginkább a fennálló kedvezőtlen gazdasági helyzet, ami miatt egyre kevesebb pénzt tudnak autóvásárlásra költeni az emberek.

Értelmetlen díjrendszer

“Az öregebb autók vásárlását támogatja Szlovákiában a regisztrációs díjak értelmetlen rendszere.”

fogalmaz Alexander Štefuca járművekkel foglalkozó újságíró azzal, hogy a regisztrációs díjak azoktól veszik el a pénzt, akik nagyobb teljesítményű autókat vásárolnak.

Hírdetés

“Paradox módon minél öregebb az autó, annál alacsonyabb a díj”

mondja Štefuca.

Példaként: egy 154 kilowattos motorú új autó regisztrációs díja 1100 euró. Ugyanezen teljesítményű és paraméterű, de 10 évvel öregebb autó esetében már csak 174 euró a regisztrációs díj.

Érdmes megjegyezni, hogy az Európai Unióban csupán két ország van, ahol ilyen regisztrációs adót, vagy díjat vezettek be – Szlovákiában és Máltán.

A kormány még 2020-ban előkészített egy törvénymódosító javaslatot, amely előnybe részesítené az újabb és környezetbarátabb járműveket, ezt a módosítást azonban a mai napig nem sikerült a gyakorlatba átültetni.

spravy.rtvs.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »