Élelmiszerekre megy el az ünnepekre szánt költségvetés legnagyobb része

Élelmiszerekre megy el az ünnepekre szánt költségvetés legnagyobb része

A férfiak több pénzt költenek ajándékokra, mint a nők, a „modern családok” és a fiatal szakemberek karácsonyi költségvetése a legnagyobb, élelemre megy a legtöbb pénz egy felmérés eredményei szerint.
Az idén 1059 lejre tehető átlagos karácsonyi költségvetés több mint felét élelemre költik a romániai családok – derül ki a Reveal Marketing Research által a szeretet ünnepe előtt készített felmérésből.

Az Agerpres hírügynökség által ismertetett közvélemény-kutatás adatai értelmében 2020-ban 1059 lej az átlagos karácsonyi büdzsé, amelyből 539 lejt élelemre, 395 lejt ajándékokra, 125 lejt pedig dekorációkra költenek a romániaiak.

A felmérés szerint a „modern családok” és a fiatal szakemberek karácsonyi költségvetése a legnagyobb, átlagban 1284, illetve 1116 lej. A lista másik végén a nyugdíjasok és a millenniumi generáció egyedül élő tagjai találhatók 765, illetve 987 lejes büdzsével.

Hírdetés

A válaszadók 69 százaléka bevallása szerint nagy bevásárlóközpontokban, hipermarketekben, szupermarketekben szerzi be a szeretteinek szánt karácsonyi ajándékokat, 31 százalék online vásárol. A nyugdíjasok fele a üzletekben, másik fele online vásárolja meg az ajándékokat.

A felmérés készítői felhívják a figyelmet, hogy míg 2016-ban a romániaiak mindössze 5 százaléka vallotta azt, hogy interneten keresztül szerzi be a karácsonyi ajándékokat, és 7 százalékra volt tehető az online és felkereshető üzletekben is vásárlók aránya, 2020-ra már 31 százalék vásárol internetes oldalakról karácsonykor. A 2019-es 40 százalékhoz képest ugyan ez visszaesést jelent, a tendencia azonban nem változott – mutatnak rá a közvélemény-kutatás készítői.

A közvélemény-kutatás szerint a férfiak több pénzt költenek ajándékokra, mint a nők: előbbiek karácsonyi költségvetése 433 lejre, utóbbiaké 364 lejre rúg.

A Reveal Marketing Research online felmérése december 7-e és 12-e között készült, 1017 felnőtt korú személy megkérdezésével.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »