Élelmezésbiztonsági kérdésekről tárgyal Olaf Scholz német kancellár afrikai körútján

Élelmezésbiztonsági kérdésekről tárgyal Olaf Scholz német kancellár afrikai körútján

Élelmezésbiztonsági kérdésekről tárgyal Olaf Scholz német kancellár hivatalba lépése óta első afrikai körútján.

Scholz vasárnap indult Szenegált, Nigert és Dél-Afrikát is magában foglaló háromnapos körútjára, amelynek egyik kiemelt témája lesz az ukrajnai háború gabonaexportra gyakorolt hatása, ami különösen Kelet-Afrika országaiban súlyosbítja az élelmezési válságot.

Számos afrikai ország azonban eddig nem ítélte el egyértelműen az orosz hadműveletet Ukrajnában. Mindemellett Scholz afrikai körútján a klímaváltozás, a járványok elleni küzdelem, és a helyi demokráciák erősítése is terítékre kerül.

Útja első állomásán, Szenegálban a német kancellár a nyugat-afrikai partok előtt található gázmező közös kiaknázásáról egyeztetett. Hozzátette, hogy a megbeszéléseket szakértői szinten tervezik folytatni.

Hírdetés

A gázmezőben Mauritánia is részesedéssel bír. Sajtójelentések szerint az üzemeltető BP mintegy 425 millió köbméterre becsüli a kiaknázható földgáz mennyiségét.

Scholz beszélt arról is, hogy Németország nap- és szélenergia kérdésében is erősebben együtt fog működni Szenegállal.

Macky Sall szenegáli államfő az ukrajnai konfliktusra utalva közölte, hogy az Afrikai Unió soros elnökének minőségében a következő hetekben látogatást készül tenni Kijevben és Moszkvában is, hogy párbeszédet szorgalmazzon a felek között.

„Nem kívánunk senkinek sem a pártjára állni a konfliktusban, viszont elég egyértelműen békét akarunk. Elítéljük az inváziót, de a feszültség oldásán, a tűzszünet és a párbeszéd érdekében fáradozunk… ez az afrikai álláspont” – tette hozzá Sall.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »