Élelmezésbiztonsági kérdésekről tárgyal a német kancellár afrikai körútján

Élelmezésbiztonsági kérdésekről tárgyal Olaf Scholz német kancellár hivatalba lépése óta első afrikai körútján.

Scholz vasárnap indult Szenegált, Nigert és Dél-Afrikát is magában foglaló háromnapos körútjára, amelynek egyik kiemelt témája lesz az ukrajnai háború gabonaexportra gyakorolt hatása, ami különösen Kelet-Afrika országaiban súlyosbítja az élelmezési válságot.

Rüdiger von Fritsch, Németország volt moszkvai nagykövete ezzel összefüggésben a Der Tagesspiegel című berlini lapnak vasárnap azt mondta, hogy szándékosan akar éhínséget előidézni a Közel-Keleten és Afrikában Vlagyimir Putyin orosz elnök, s migránsáradattal akarja destabilizálni Európát.

Hírdetés

Számos afrikai ország azonban eddig nem ítélte el egyértelműen az orosz hadműveletet Ukrajnában.

Mindemellett Scholz afrikai körútján a klímaváltozás, a járványok elleni küzdelem, és a helyi demokráciák erősítése is terítékre kerül.

Szenegál az Afrikai Unió soros elnöke és meghívást kapott a világ legfejlettebb ipari országait tömörítő G7-csoport június végén Németországban megrendezendő tanácskozására.

Niger jelentőségét az adja, hogy a német kormány a stabilitás horgonyaként tekint az országra a forrongó Száhel-övezetben, amelyet évek óta különböző iszlamista csoportok tartanak rettegésben. Dél-Afrika pedig kulcsfontosságú partnernek számít Németország számára szoros gazdasági, politikai és kulturális kapcsolatokkal.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »