Elektromos autók terjedése Magyarországon – Igen jól halad! (X)

Elektromos autók terjedése Magyarországon – Igen jól halad! (X)

Az elektromos autó forradalom szerencsére nem kerülte el hazánkat: évek óta szépen emelkednek a zöld járművek darabszámai.

Az elektromos autó láz, főleg 2020 ősze óta – amikor már a nemzetközi politika is beállt mögé – komoly lendületet vett. Ez a zöldítési folyamat remélhetőleg az egyszerű vásárló szintjére is lejut majd valamikor. Erre már akadnak jelek, amit lentebb kifejtünk majd bővebben. Addig is, aki használt elektromos autóban gondolkodik, akkor a jövendőbeli zöld autójának az előéletének, a www.carvertical.com/hu oldalon tud utána nézni.

Ami nagyon pozitív az elektromos autók terjedésében, hogy a hagyományos gyártók is elkapták a fonalat. Egy-két éve, már kezdenek beérni az évek óta tartó fejlesztések. Ez annyit jelent a gyakorlatban, hogy az autók pár évvel ezelőtti szegényes választéka már rendkívül sokat bővült. Így már nem csak a Teslában lehet gondolkodni, vagy az öregecske, de folyamatosan frissített Renault Zoéban.

Számos márka, számos gyártmánya érkezett meg a piacra. Aki nem engedheti meg magának az új villanyautót, az jövendőbeli a használt elektromos autójának vagy a tölthető hibridjének az előéletének a myfreevin.com oldalon tud utána járni.

Ez az esztendő a komoly változást hozhat elektromos autó fronton. Ennek az oka többrétű. Az egyik, hogy lassan már szinte az összes márka kínál elektromos autót, így a típusok és ezeknek a változatainak a száma, már száz fölé nőtt. Ez az egyik tényező, amit erősít, hogy a töltőhálózat is bővül, szépen gyarapodnak a kutak.

Hírdetés

Az optimista kép ellenére, akad fejlődési lehetőség: 2019-ben 3,8 millió darab jármű közlekedett a hazai utakon. Ebből az elektromos autók száma tavaly elérte 10 ezer darabot. Szóval a feladat adott, hogy bezöldítsük és levigyük a 14,8 év átlagéletkorú hazai autópark életkorát.

A töretlen fejlődést mutató számok így néznek ki: 2016-ban 172 darab elektromos autót adtak el. A következő esztendőben már 749-et, a 2018-ban ez a szám felszaladt 1300-ra. A 2019-es évben 1833 egységgel emelkedett a tisztán elektromos autók száma. 2020-ban pedig a 3046-nál állt meg a számláló.

Furcsa ezt leírni, de a legnagyobb reménye az elektromos autókat kedvelőknek, a Dacia színre lépése. Ez a kijelentés elsőre elég meredeken hangzik, de az okfejtést követően teljesen világos lesz a dolog.

Ha maradunk a valóságnál, akkor az megfigyelhető, hogy a 13-15 milliós ársávban találhatók azok a villanyautók, amelyek már – a valós – 350-400 kilométeres hatótávjukkal, biztonságosan ki tudnak váltani egy hagyományos autót.

Sajnos elég kevés honfitársunknak adatik meg, hogy ennyiért személyautót vásároljon. Így a nemrég piacra került Dacia Spring, piac reformer szerepkörbe került. Ugyanis a városi közlekedésre és munkára (futárkodás) szánt típust, a lehető legjobb áron kínálják. Ezért az idén nyáron kihirdetett és most kb. hat óra alatt elfogyó elektromos autó pályázat, egyik legnagyobb nyertese lehet.

Benedek Attila


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »