Elegünk van! (Máme toho dosť!) – Zászlót bontottak a gazdák. A Focus szerint nem is esélytelenek

Elegünk van! (Máme toho dosť!) – Zászlót bontottak a gazdák. A Focus szerint nem is esélytelenek

A régiók és a vidék pártjaként határozzák meg magukat. Választási programjukban a víz, a termőföld, a levegő és az erdők védelme szerepel. Továbbá olyan fajsúlyos, a felvidéki magyarság körében is aktuális témákat vállalnak fel, mint a csallóközi talajvíz védelme, vagy a dán sertésfarmokkal szembeni harc. Azt is ígérik, hogy ők nem megvásárolhatók.

Ilyen még nem volt: ekobillboardokkal bont zászlót az új gazdapárt

Ők az Elegün van! Máme toho dosť! nevű új, alakuló párt, melyet a gazdák hoznak létre.

Máme toho dost! azaz Elegünk van! Ilyen név alatt tervezik indulásukat a szlovákiai gazdák, köztük felvidéki magyarok is a jövő évi parlamenti választásokon. Az új párt bejegyzéséhez szükséges 10 ezer aláírás összegyűjtése szeptember 1-től már javában zajlik. Aktivistáikkal, traktorjaikkal jelenleg Kelet-Szlovákiából tartanak Pozsony felé, és szeptember második felében várhatóan a magyarlakta területekre is megérkeznek.

Kiútkeresés közben

Miközben a felvidéki magyar politikai képviselet saját kiútkeresésével van elfoglalva, a traktoros tüntetésekről ismert gazdák is zászlót bontottak. Belső méréseik azt mutatják, hogy egyáltalán nem esélytelenek. A Körkép.sk birtokába került, 64 oldalas saját felmérésük, amelyet a legrelevánsabb ügynökség, a Focus készített biztató számokat mutat.

Focus: Jelenleg 3,9 % és 78 % bizalom

A Focus augusztus végi mérése 3,9 százalékra mérte a gazdákat. Ez jelenleg több, mint amennyit augusztusban az MKP-nak (3,5 %) mértek és közel van a Most-Híd eredményéhez (4,3 %).

Hírdetés

Mivel jelenleg a bejegyzéshez szükséges aláírásgyűjtésük zajlik, így a Máme toho dosť! (Elegünk van) egyelőre nem szerepel az országos felmérésekben.

Vezetőik az országos gazdatüntetésekről ismert személyek, František Oravec, Patrik Magdoško, Jaroslav Jánoš, akiket több, csallóközi magyar gazda is támogat. Például a bogyaréti Bagin István.

További vállalásaik között szerepel a szülőföld és a termőföld védelme, a korrupció visszaszorítása, miközben hangsúlyozzák, hogy ők nem megvehetők.

A Focus reprezentatív felmérése szerint a lakosság 78 százaléka bízik a gazdákban. Ez a szám más politikai pártokkal összehasonlítva is rendkívül magas.

Tevékenységükről, aláírásgyűjtési akcióikról videókban, fényképekkel közösségi oldalukon számolnak be, ahonnan aláírásgyűjtési ívük is letölthető (kattints érte ide: Podpisovy harok_alairasi iv)

Körkép.sk

További ajánlott írások:

Ilyen még nem volt: ekobillboardokkal bont zászlót az új gazdapárt


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »