Elegük lett a tiltakozó, sztrájkkal fenyegetőző postásoknak

Elegük lett a tiltakozó, sztrájkkal fenyegetőző postásoknak

Országszerte több mint 3000 postai alkalmazott sztrájkolt kedden reggel az elfogadhatatlanná vált munkakörülmények és az alacsony bérek miatt. 

postas2_b

A postások a béremelés mellett az állások befagyasztásának a felfüggesztését követelték és bejelentették, amennyiben a kormány nem teljesíti követeléseiket, általános sztrájkot hirdetnek meg az elkövetkező időszakban.

Kedden a sepsiszentgyörgyi posta udvarán mintegy húsz alkalmazott vett részt az egyórás tiltakozáson. „A postások türelme véget ért, a vállalat csúfot űzött belőlünk” – mondta el Cornel Radu szakszervezeti bizalmi. Emlékeztetett, hét hónappal ezelőtt 200 lejes béremelést és jobb munkakörülményeket ígértek a postai alkalmazottaknak, de azóta sem történt semmi az ügyben. Egy héttel ezelőtt a részvényesek közgyűlésén leszavazták a béremelést, arra hivatkozva, hogy csak abban az esetben adhatnak nagyobb fizetést, ha elbocsátják az alkalmazottak egy részét.

A sepsiszentgyörgyi tiltakozás során a postások elsősorban a munka mennyiségéhez képest nagyon alacsony bérük miatt panaszkodtak, de a körülményekkel is elégedetlenek. Mint mondták, a nagyterem mennyezete félig beomlott, az illemhelyek lerobbantak, az emeletre vezető lépcsők repedezettek, az egész épület felújításra szorul, félő, hogy egy földrengés esetén összeomlik.

Felrótták, hogy miközben ők minimálbérért dolgoznak, a vállalat vezetői havi 6–7000 lejt visznek haza. Sepsiszentgyörgyön a 28 postásból 20 maradt, kénytelenek a családtagjaik segítségét kérni, hogy megoldják a kézbesítéseket. „Vannak napok, amikor 150 nyugdíjszelvényt, 100 pénzügyi felszólítást kell kézbesítenem, plusz a napi postát” – panaszolta egyikük. A sepsiszentgyörgyi postások bejelentették, addig folytatják a tiltakozást, amíg a követeléseiket teljesítik. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »